Gratis gastlessen op het mbo

ProDemos verzorgt naar wens bij u op school gratis gastlessen voor mbo-studenten. Een van onze gastdocenten komt op een interactieve en enthousiaste manier over het door u gekozen onderwerp een gastles verzorgen. In alle gastlessen staat leren door ervaren centraal. Deze aanpak sluit goed aan bij de leerstijl van mbo-studenten.

Overzicht gastlessen

U kunt een of meerdere van de volgende gastlessen kiezen:

1. Verkiezingsspecial

Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Maar wat doet de gemeente precies? Welke onderwerpen spelen er en hoe werkt het als je wil stemmen?

Veel mbo-studenten zullen op 21 maart mogen stemmen. Sommigen voor het eerst. Wij bereiden hen daar graag op voor met deze interactieve gastles, aangepast op het niveau van de groep.

Lees meer…

Doelgroep: mbo-niveau 1 / 2 / 3 / 4
Duur: 45 – 120 minuten
Onderwerp: verkiezingen, stemprocedure, gemeente
Beschikbaar: van 1 februari tot 21 maart 2018

Tip: Vraag ook het STEM-magazine aan uw mbo-studenten. Een pakket van 30 magazines met docentenhandleiding kost slechts 9,95 euro. Nieuwsgierig? Bekijk dan de PDF.

2. Pilot: Belastingbazen

Een werkvorm waarin mbo-leerlingen zelf politieke keuzes maken.

Leerlingen weten niet altijd dat veel voorzieningen (waar zij zelf ook gebruik van maken) worden geregeld door de overheid. Wie betaalt hiervoor? Welke politieke keuzes zouden zij zelf hierover maken? In deze interactieve werkvorm krijgen de leerlingen de functie van raadslid in de fictieve gemeente Lozum en mogen zij beslissen over de uitgaven. Lukt het ze om binnen de begroting te blijven? Hoe pakken ze dat aan?

Doelgroep: mbo-niveau 3 / 4
Duur: 75 – 110 minuten
Onderwerp: macht en zeggenschap, politieke besluitvorming
Beschikbaar: doorlopend

 

3. Politieke partijen

In deze gastles leren uw studenten wat een politieke partij is en welke functie politieke partijen vervullen in het Nederlandse staatsbestel. Daarnaast ontdekken ze welke politieke partijen we hebben in Nederland en welke (soorten) standpunten zij hebben (links/rechts e.d.).

Lees meer…

Doelgroep: mbo-niveau 1 / 2 / 3 / 4
Duur: 70 – 110 minuten
Onderwerp: politieke partijen
Beschikbaar: doorlopend

 

4. Rechtsstaat

Wat betekent het om in een rechtsstaat te leven? In het Landenspel ervaren uw studenten dat de rechtsstaat niet iets vanzelfsprekends is. Enkele basisprincipes van de rechtsstaat komen in een petje-op-petje-af-werkvorm aan de orde. Extra aandacht wordt besteed aan het belang van de machtenscheiding.

Lees meer…

Doelgroep: mbo-niveau 1 / 2 / 3 / 4
Duur: 50 – 120 minuten
Onderwerp: rechtsstaat, democratie, dictatuur, machtenscheiding
Beschikbaar: doorlopend

 

5. Eigen invloed

In deze gastles krijgen uw studenten een indruk van de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de politiek en het bestuur in Nederland. Welke instrumenten hebben wij om actie te ondernemen als we dat willen? Van stemmen tot zelf in de politiek gaan en alles daartussen.

Lees meer…

Doelgroep: mbo-niveau 1 / 2 / 3 / 4
Duur: 80 – 95 minuten (niveau 1 / 2), 60 – 90 minuten ( niveau 3 / 4)
Onderwerp: politieke besluitvorming, burgerschap
Beschikbaar: doorlopend

 

6. Gastles en rechtbankbezoek

ProDemos biedt scholen de mogelijkheid om een gratis gastles te boeken waarin we het bezoek aan een rechtbank voorbereiden. Vervolgens bezoekt de klas een week later de rechtbank om daar een politierechterzitting bij te wonen.

Meer informatie over gratis gastles en rechtbankbezoek.

 

Spelregels en aanmelden

  • U kiest zelf voor één of meerdere gastlessen.
  • De gastdocent neemt na uw aanmelding contact met u op en bespreekt met u de opzet en de organisatie van de gastles.
  • ProDemos verzorgt per dag op één school minimaal twee en maximaal vijf lesuren.
  • De gastlessen zijn gratis.
  • U plant de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat.
  • De gastlessen beginnen na 9:00 uur.
  • Minimaal 12 en maximaal 30 studenten per les.
  • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de studenten. U kunt voor een gastles groepen van verschillende niveaus niet samenvoegen.
  • Tijdens de gastles is minimaal één begeleidende docent aanwezig die de leerlingen kent.
  • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

Wij zien uw aanmelding graag tegemoet in ons online planningssysteem.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met gastles@prodemos.nl.

Bekijk hier een pdf met informatie over de gastlessen: Gastlessen mbo 2016-2017

Evaluatie

Heeft u als docent een mbo-gastles bijgewoond? Dan stellen wij het zeer op prijs als u ons laat weten hoe die les verlopen is. Dat kan door het online evaluatieformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Gratis gastles over de Europese Unie

Door EDIC Den Haag

Deze gastles over de Europese Unie is qua inhoud, vorm, opzet en aansluiting bij uw mbo-studenten vergelijkbaar met de gastles die ProDemos in het verleden aanbood. In Den Haag, Leiden, Gouda en Delft en omstreken kunt u gebruik maken van dit aanbod door het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC). Deze gastlessen zijn nog beschikbaar voor het najaar van 2017.

Meer informatie over de EDIC gastlessen

Voor gastlessen over de Europese Unie op scholen en onderwijsinstellingen buiten Den Haag, Leiden, Gouda en Delft en omstreken kunt u gebruik maken van de  gastlessen van de NJR. Aanvragen kan via dit mailadres: eucoordinator@njr.nl.