Met de klas naar Fort De Bilt

Het Herinneringscentrum Fort De Bilt, gelegen bij verkeersplein de Berekuil in Utrecht, biedt een interactieve tentoonstelling over vooroordelen, diversiteit, pesten en het zondebokverschijnsel. De geschiedenis van het verzet in de Tweede Wereldoorlog wordt aan de leefwereld van kinderen gekoppeld.

Deze tentoonstelling is door Stichting Vredeseducatie speciaal ontworpen voor leerlingen van 10-14 jaar en is ingericht in een voormalige kazerne en op het buitenterrein.

 

Utrecht, 20170410, Fort de Bilt, foto Bart van Vliet

Bijzondere en beladen plek

Fort De Bilt is een bijzondere plek vanwege de natuur en de mooie ligging. Maar tegelijkertijd is het een beladen plek, omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als fusilladeplaats. Honderdveertig mannen, voornamelijk verzetsstrijders, werden hier doodgeschoten.

In de tentoonstelling wordt deze geschiedenis gekoppeld aan hedendaagse voorbeelden van onrecht en verzet, maar ook aan het zondebokverschijnsel en het verschil tussen feit en mening.

Utrecht, 20170410, Fort de Bilt, foto Bart van Vliet

Interactieve tentoonstelling

Leerlingen gaan in tweetallen zelf aan de slag op hun eigen tempo en niveau. Zij mogen overal aankomen: ze moeten knoppen indrukken, kleppen optillen, zakjes op een weegschaal leggen, bordjes verhangen. Op die manier gaan ze op zoek naar informatie, lossen ze puzzels op en leggen ze verbanden. Ze worden uitgedaagd om hun eigen mening te vormen en om stil te staan bij hun eigen gedrag en gewoonten.

De leerlingen krijgen elk een routekaart waarop ze hun antwoorden invullen. Thuis of op school kunnen ze via internet een persoonlijk certificaat printen. Daarin staat een terugblik op het bezoek en positieve feedback op de keuzes die ze in de tentoonstelling hebben gemaakt.

Programma in het kort

 1. Welkom en Film
  Het bezoek begint in de filmzaal van de oude kazerne.
 2. Interactieve tentoonstelling
  De kinderen gaan in tweetallen aan het werk in de tentoonstelling, op hun eigen tempo. Leerlingen komen langs allerlei verrassende opdrachten. Ze worden uitgedaagd om informatie op te zoeken en te verwerken en oplossingen te vinden.
 3. Buitenonderdeel
  Zodra de leerlingen klaar zijn met de interactieve tentoonstelling, gaan ze buiten aan de slag met de GPS-speurtocht ‘Ontdek het Fort!’ In duo’s of trio’s ontdekken de leerlingen het hele fort, waaronder het monument, de naamstenen en de kazemat.

Utrecht, 20170410, Fort de Bilt, foto Bart van Vliet

Praktische informatie

 • De tentoonstelling is gericht op kinderen van 10-14 jaar
 • De groepen kunnen maximaal 35 leerlingen groot zijn.
 • Fort De Bilt is in principe open op maandag, dinsdag en donderdag.
 • De tijdslots zijn 9:30-11:30 uur, 11:00-13:00 uur en 12:30-14:30 uur
 • De tentoonstelling kost 4 euro per leerling (werkelijke aantal)
 • Maak per klas één boeking.

NB: Voor scholen in De Bilt en in Utrecht staat in het boekingsformulier een optie voor gesubsidieerd busvervoer.

Adres:
Fort De Bilt
Biltsestraatweg 160
3573 PS Utrecht

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Jelmer van der Zee: j.vanderzee@prodemos.nl.

Bekijk ook de folder.

 

Spelregels (‘de kleine lettertjes’)

 • Wij verwachten van u dat u zorgt voor voldoende begeleiders voor de groep.
 • Het programma is geschikt voor minimaal 12 en maximaal 35 scholieren. Als een groep door tegenvallende interesse minder dan 12 deelnemers telt, is ProDemos geoorloofd u annuleringskosten van 250 euro in rekening brengen.
 • Wilt u uw bezoek zelf annuleren, geef dit dan minstens 21 dagen (3 weken) vóór de datum van de bijeenkomst  door aan ProDemos. Gebeurt dit later, dan brengt ProDemos ter compensatie van de gemaakte kosten een bedrag van 250 euro per bijeenkomst in rekening.
 • Ook wanneer een bezoek niet kan plaatsvinden vanwege onvolledige of incorrecte informatie in de aanvraag, of door andere omstandigheden verwijtbaar aan de aanvrager, brengt ProDemos annuleringskosten van 250 euro in rekening.

Utrecht, 20170410, Fort de Bilt, foto Bart van Vliet

Inschrijven

Schrijf uw klas in via ons reserveringssysteem.

Let op: Uw boeking is pas volledig wanneer u een bevestigingsmail heeft gekregen. Anders is de boeking nog niet bij ons binnen gekomen!

Educatief programma

Het Herinneringscentrum Fort De Bilt biedt een interactieve tentoonstelling over vooroordelen, diversiteit, pesten en het zondebokverschijnsel. De geschiedenis van het verzet in de Tweede Wereldoorlog wordt aan de leefwereld van kinderen gekoppeld. Deze tentoonstelling is speciaal ontworpen voor leerlingen van 10-14 jaar en is ingericht in een voormalige kazerne en...

Lees meer

Voorbereiden en nabespreken

Voorbereiden Het is niet nodig om uw leerlingen voor te bereiden op hun bezoek aan Fort De Bilt. Maar het mág natuurlijk wel! Hieronder vindt u twee activiteiten die u ter voorbereiding op uw bezoek met de kinderen kunt doen. De activiteiten zijn vooral bedoeld om leerlingen te prikkelen en...

Lees meer

Rondleidingen

Het terrein van Fort De Bilt is semi-openbaar en zeer geschikt om een wandeling te maken langs het monument, de informatiepanelen en presentaties over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Vrede van Utrecht 1713-2013. Het terrein is in de regel toegankelijk op maandag, dinsdag en donderdag tijdens kantooruren. Honden zijn niet toegestaan....

Lees meer

Geschiedenis

Geschiedenis Fort De Bilt en de Nieuwe Hollandse Waterlinie Het Fort op de Biltstraat, tegenwoordig meestal Fort De Bilt genoemd, maakte deel uit van de circa 85 km lange Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie was van 1815 tot 1940 de hoofdverdedigingslinie in het Nederlandse defensiestelsel. Wat voor een soort linie...

Lees meer

Sponsors en partners

Sponsors Het educatieve programma en de groepsontvangsten van Fort De Bilt worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht afdeling Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, en gemeente De Bilt. Partners Stichting Herdenkingsmonument Fort De Bilt Om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend in gedachten te houden is de Stichting Herdenkingsmonument Fort...

Lees meer

Contact en Route

Bekijk hier de contactinformatie voor boekingen, vragen over planning en algemene vragen. Ook vindt u hier route-informatie voor fiets, bus en auto, en tot slot een overzicht van onze sponsors en partners.

Lees meer