Kindergemeenteraad

Voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool is er de Kindergemeenteraad, waarmee leerlingen op een speelse manier kennis maken met de gemeente.

Doel van de dag

Het project Kindergemeenteraad laat basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 zien hoe beleid tot stand komt gebaseerd op het principe ‘leren door ervaren’. De leerlingen gaan op de stoel van een gemeenteraadslid zitten en aan het werk om concrete plannen te bedenken die in de gemeente uitgevoerd kunnen worden. Tijdens de afsluitende vergadering nemen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen.

Doelgroep

Alle basisscholen uit een gemeente kunnen deelnemen en een afvaardiging naar de Kindergemeenteraad sturen. Het is een bijzondere mogelijkheid om alle 12-jarigen uit een gemeente in één keer te bereiken. Bij een jaarlijkse uitvoering ontstaat een traditie en bereikt de gemeente op betrekkelijk eenvoudige wijze een hele generatie jonge burgers.

Meer informatie

Voor de organisatie van een Kindergemeenteraad rekent ProDemos bij gemeenten een vergoeding van € 3.600,- exclusief BTW. Voor vaste klanten rekenen wij een vergoeding van € 3.250,- exclusief BTW. Deelname is voor scholen gratis.

Kijk voor meer informatie in de menu’s links op de pagina: Voordelen voor de gemeente, Kosten en verantwoordelijkheden, Programma of neem contact op met Karel Ploeger.

Als voorbereiding op deelname aan de Kindergemeenteraad kan het lespakket Kies voor Kids worden aangeschaft voor de deelnemende scholen. Als alternatief voor deze voorbereiding kan de gemeente het spel Democracity via ProDemos aanbieden (zie Programma).

Filmpje Kindergemeenteraad in Hoorn

Voordelen voor de gemeente

ProDemos heeft veel ervaring met projecten om kinderen te betrekken bij de democratische rechtsstaat. Kinderen zijn een interessante doelgroep voor de gemeente en de stemmers van de toekomst. Door het organiseren van een Kindergemeenteraad levert de gemeente een belangrijke inspanning. Daar krijgt u ook iets voor terug: U stimuleert inzicht en...

Lees meer

Programma

De Kindergemeenteraad bestaat grofweg uit drie stappen. Stap 1 Een Kindergemeenteraad wordt op school voorbereid. ProDemos heeft hiervoor het lespakket Kies voor Kids gemaakt en verzorgt een docenteninstructie in het gemeentehuis. De docent verzorgt de voorbereidende lessen. Eindresultaat van de voorbereiding is dat er per deelnemende school een praktisch en uitvoerbaar plan...

Lees meer

Kosten en verantwoordelijkheden

Het succes van de Kindergemeenteraad komt de gemeente toe. Maar ProDemos helpt u op weg, met mankracht, voorbereidend lesmateriaal en meer. Ook de scholen dragen een deel van de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor de organisatie van een Kindergemeenteraad rekent ProDemos een vergoeding van € 3.600 exclusief BTW. Voor vaste klanten rekenen...

Lees meer