ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial

Begeleiders van ProDemos trekken het hele land door om informatiebijeenkomsten te verzorgen over de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die de politiek misschien niet op de voet volgen, maar er wel iets meer over zouden willen weten.

De informatiebijeenkomsten zijn helaas al volgeboekt, maar we willen u graag de mogelijkheid geven om zelf een bijeenkomst te organiseren.

Voor vragen over lopende boekingen kunt u contact opnemen met Jelmer van der Zee: j.vanderzee@prodemos.nl of 070-7570265.

 

Zelf organiseren

Omdat de informatiebijeenkomsten van ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial allemaal zijn volgeboekt, willen we u  de mogelijkheid geven om zelf een bijeenkomst te organiseren. Met onderstaande onderdelen kunt u op een laagdrempelige en luchtige manier deelnemers informeren over de Tweede Kamerverkiezingen.

verkiezingskrant-evtOf bestel gratis de Verkiezingskrant in eenvoudige taal. Er staat in waarom het belangrijk is om te stemmen, op welke partijen er gestemd kan worden en hoe je moet stemmen.De gratis verkiezingskranten zijn per pakket van 30 stuks te bestellen tegen verzendkosten (€ 3,50) via www.prodemos.nl/webshop.

 

Onderdelen

 • Wat is politiek? (10 min.)
  Welke associaties hebben de deelnemers bij politiek? Deelnemers pakken een kaartje met een woord en plaatje dat zij vinden passen bij het begrip ‘politiek’. Dit onderdeel is een goede ijsbreker.
  Handleiding Wat is politiek (pdf)
  Associatiekaartjes (A4) (pdf)
 • Feit of fabel (10 min.)
  Deelnemers krijgen stellingen voorgelegd en geven met een rode of groene kaart aan of zij denken dat de stelling een feit (groen) of een fabel (rood) is.
  Handleiding Feit-of-fabel (pdf)
  Feit-of-fabel (PowerPoint)
 • Puzzel-Posters (25 min.)
  Deelnemers zetten in kleine groepjes een aantal partijposters in elkaar. Deelnemers zoeken de juiste partijomschrijvingen en lijsttrekkers bij de logo’s van partijen die deelnemen aan de verkiezingen.
  Handleiding Puzzel-posters (pdf)
  Puzzel-posters-A4 (pdf)
 • Over de lijn (20 min.)
  De deelnemers krijgen een aantal stellingen te zien. Met welke stelling zijn ze het eens of oneens? Als iedereen positie heeft ingenomen, verschijnen de logo’s van politieke partijen in beeld, zodat deelnemers hun mening kunnen vergelijken met die van politieke partijen.
  Handleiding Over de lijn (pdf)
  Over de lijn (PowerPoint)
 • Politieke bingo (15 min.)
  Deelnemers krijgen een unieke bingokaart. U stelt maximaal vijftien vragen. Op iedere bingokaart staan negen antwoorden. Degene die het eerst negen correcte antwoorden heeft aangekruist roept ‘bingo’ en krijgt een prijsje.
  Handleiding Politieke bingo (pdf)
  Bingo (PowerPoint)
  Bingokaarten (2 op een A4) (pdf)

Tips voor het organiseren:

 • Zorg dat er gastheer/-vrouw is.
 • Zorg dat iemand de bijeenkomst kan leiden (een ‘moderator’).
 • Regel een geschikte locatie en verzorg de catering (koffie/thee).
 • Zorg dat er een goed werkende beamer, laptop (en indien nodig een geluidsversterker) aanwezig is.
 • Nodig de gasten uit voor de bijeenkomst (15 – 30 mensen)
 • Laat het programma maximaal 2 uur duren.

Voor licht verstandelijk beperkten

Ook voor licht verstandelijk beperkten is er een variant van deze bijeenkomst. Deze bijeenkomst wordt aangeboden vanuit het project Stem jij ook?. Dit project bestaat uit vier onderdelen:

 • regionale bijeenkomsten (volgeboekt)
 • Landelijke Kiezersdag op 11 februari
 • de website stemjijook.nu
 • de Verkiezingskrant Stem jij ook?

krant-stem-jij-ook-200De Verkiezingskrant Stem jij ook? kunt u gratis bestellen via de webshop. Een krant in simpele taal en met heldere illustraties. De krant is speciaal gemaakt voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De kranten kunnen gratis besteld worden in pakketten van 25 stuks. Deze krant is gratis. U betaalt wel verzend- en administratiekosten van € 3,50 per bestelling.

Ook kunt u een poster in simpele taal over de stemprocedure downloaden en verschillende filmpjes over de Tweede Kamerverkiezingen bekijken op de website van Stem jij ook?.

Voor vragen over het voorlichtingsmateriaal voor Stem jij ook? kunt u contact opnemen met Sedi van Loon: s.vanloon@prodemos.nl of (van dinsdag t/m vrijdag) 06 2721 5957.