Huis voor democratie en rechtsstaat

Staatsgeheimen op de Hofweg

dinsdag 17 juni 2014

Op de plek waar nu het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ is gevestigd, werd in de zeventiende eeuw de achterkamertjespolitiek min of meer uitgevonden.

Eddy Habben Jansen

In die tijd hadden veel afgevaardigden die ver van Den Haag woonden, een pied-à-terre in de hofstad. De reistijden waren toen uiteraard nog wel wat langer dan nu. Alle Hollandse steden hadden daarom hun eigen ‘logement’ in Den Haag, waar hun eigen afgevaardigden (voor de Staten van Holland) logeerden en onder elkaar waren.

Vanaf 1671 was het voor de steden zelfs verplicht zo’n logement te hebben. Dat voorkwam het uitlekken van staatsgeheimen wanneer ‘een klapzuchtigen burgemeester of vroedschap die onder den invloed van een rijkelijk met wijn besproeiden maaltijd wat los werd’, zoals de geschiedschrijver Van Gelder ooit noteerde.

Het logement van de steden Alkmaar en Enkhuizen stond op de plaats waar nu het gebouw van ProDemos staat, aan de Hofweg. Om de hoek, op het Buitenhof, zijn boven de ingang van de bioscoop nog de stadswapens van Alkmaar en Enkhuizen te zien. Hier zat het restaurant van Hotel de Twee Steden, dat het logement na 1795 overnam van de twee Hollandse steden.

Het voormalige logement werd in 1952 gesloopt, maar het nieuwe bankgebouw, met zijn stevige tralies voor de ramen, nam de sfeer van beslotenheid over. Pas in 2001 kwam daar een eind aan, toen Café Dudok de deuren opende. Achter het Café kwam een tv-studio en op de verdiepingen erboven kwamen krantenredacties en de Haagse redactie van de NOS. Iedere vrijdag vindt daar het tv-gesprek met de minister-president plaats.

De krantenredacties hebben inmiddels plaatsgemaakt voor ProDemos. Per jaar komen hier meer dan 100.000 scholieren en andere bezoekers voor een kennismaking met politiek Den Haag.

De besloten achterkamers van Alkmaar en Enkhuizen moesten ooit voorkomen ‘dat staatszaken tot gemeen goed werden gemaakt’; de plek dient tegenwoordig het omgekeerde doel.

Eddy Habben Jansen

Adjunct-directeur ProDemos