Huis voor democratie en rechtsstaat

Inschrijving schooljaar 2017-2018 geopend

dinsdag 18 april 2017
Inschrijving geopend

Vanaf dinsdag 18 april is de inschrijving voor de gratis educatieve programma’s van ProDemos in politiek Den Haag weer geopend voor scholen uit heel Nederland. ProDemos ontvangt jaarlijks zo’n 88.000 leerlingen van alle onderwijsniveaus voor verschillende programma’s die leerlingen op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier laten kennismaken met de politiek en de democratische rechtsstaat.

Scholen kunnen zich inschrijven via het online reserveringssysteem.

Bezoek de Tweede Kamer

Een bezoek aan ProDemos betekent voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het mbo een bezoek aan de Tweede Kamer en, waar mogelijk, ook de Eerste Kamer. pbs-2Verder staan er educatieve (spel-)onderdelen op het programma, zoals:

  • het ProDemos Kamerdebat
  • de Democratie Experience, waarin leerlingen in een interactieve omgeving een nationale crisis moeten oplossen
  • de Binnenhofcheck, een gps-speurtocht over het Binnenhof
  • het DemocratieLAB, een laboratorium dat leerlingen met speelse proefjes aanzet tot nadenken over de dilemma’s van de democratische rechtsstaat

Lees meer over de programma’s voor het voortgezet onderwijs en mbo.

Ook biedt ProDemos speciale programma’s aan voor basisscholen (groep 7 en 8) en het praktijkonderwijs. Het basisschoolprogramma Ontdek het Binnenhof en Madurodam begint in Madurodam.

Daar spelen de leerlingen het rollenspel Democracity, waarbij ze de gemeenteraad vormen van een fictieve stad, en ontdekken ze Nederland in het klein. Daarna gaan ze naar het echte, grote Binnenhof en bezoeken ze de Tweede Kamer.

Ook in het programma voor praktijkscholen kruipen leerlingen in de huid van politici en ervaren zo hoe dicht politiek bij hen staat. Ook in dit programma’s zit altijd een bezoek aan de Tweede Kamer.

Alle onderwijsniveaus

ProDemos biedt diverse programma’s aan, in lengte variërend van een uur tot een hele dag. Docenten kunnen zo kiezen wat het beste bij de klas past. Ook de inhoud van de programma’s is afgestemd op het onderwijsniveau van de leerlingen. De programma’s van ProDemos sluiten aan bij vakken als burgerschap, geschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen in het voortgezet onderwijs en mbo.

Inschrijving

Scholen kunnen zich vanaf 18 april inschrijven op de website van ProDemos. De programma’s zijn erg populair. Hoewel de inschrijvingen gedurende het schooljaar nog openstaan, is het aan te raden er zo vroeg mogelijk bij te zijn om zeker te zijn van een plek. De eerste reservering werd ’s nachts om 0.03 uur al voltooid.