Grondwetdag Challenge voor scholen

In het kader van de Grondwetdag op vrijdag 23 maart 2018 organiseert ProDemos de Grondwetdag Challenge, een wedstrijd voor middelbare scholieren en mbo-studenten. Tijdens dit evenement staat ieder jaar een Hoog College van Staat centraal. Dit jaar is dat de Raad van State.

Grondwetdag Challenge

Wees zelf de Raad van State en maak een advies bij een voorstel om de Grondwet te wijzigen. Dat is de uitdaging die we uw leerlingen (middelbare scholieren en mbo-studenten) graag meegeven. In september zetten we drie fictieve, maar wel reële, wijzigingsvoorstellen op onze website. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en/of de rol van de koning bij het wetgevingsproces.

Verloop wedstrijd

De challenge bestaat uit twee rondes.

Ronde 1: nu – 21 januari 2018

In de eerste ronde schrijven de teams (bestaande uit minimaal 6 en maximaal 8 scholieren) een advies over het wetsvoorstel. Dit advies heeft maximaal 500 woorden.

Inzendingen moeten uiterlijk 21 januari 2018 ingeleverd zijn.

Een jury beoordeelt de binnengekomen ideeën en selecteert acht teams die doorgaan naar de volgende ronde. De jury let vooral op de argumentatie in het advies.

Ronde 2: februari – 23 maart 2018

De geselecteerde teams gaan samen met een coach – studenten constitutioneel recht die speciaal hiervoor aangenomen zijn – aan de slag voor een verdieping van het advies, uitmondend in een pitch.

Finaledag: vrijdag 23 maart 2018

Op vrijdag 23 maart, de Grondwetdag, presenteren deze teams de pitch in het bvv_kneuterdijk_01schitterende gebouw van de Raad van State: Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Ze gaan met elkaar in gesprek over de voorstellen. Een jury beoordeelt de pitch, de teampresentatie én het niveau van de vragen en antwoorden. De winnaar ontvangt een mooie prijs, die we later bekendmaken. De juryvoorzitter is niemand minder dan Luc Verhey, Raad van State.

Meedoen?

Wilt u meedoen met uw klas? Noteer dan alvast vrijdag 23 maart 2018 in uw agenda en geef u op via www.grondwetdag.nl/challenge of via c.rotteveel.mansveld@montesquieu-instituut.nl. Dan houden wij u op de hoogte.

Meer informatie

Bekijk de flyer

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Careljan Rotteveel Mansveld (c.rotteveel.mansveld@montesquieu-instituut.nl) of Liesbeth Weijs (l.weijs@montesquieu-instituut.nl), beiden ook te bereiken op 070-3630105.

Over de finale van de Grondwetdag Scholieren Challenge op 25 maart 2017 is een verslag geschreven. De wedstrijd werd gewonnen door het Reggesteyn in Nijverdal.

Den Haag, 20170325, Grondwetdag met o.a. rondwandelingen rond het binnenhof met Maarten Feteris en Ronald Plasterk
Foto: Bart van Vliet

Grondwetdag-ProDemos_small