Wandel gratis mee langs het Grondwetpad

Op de Grondwetdag op 25 maart 2017 werden gratis wandelingen aangeboden langs het Grondwetpad. De wandelingen waren onder leiding van onder andere Francine Giskes (lid van de Algemene Rekenkamer), Maarten Feteris (President van de Hoge Raad der Nederlanden), Ankie Broekers-Knol (voorzitter van de Eerste Kamer) en Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

 

Deze activiteit is voorbij. Bekijk de foto’s van onze activiteiten op de Grondwetdag op 25 maart 2017.

 

Grondwetdag rondwandeling Ankie Broekers-KnolDen Haag is het hart van onze democratische rechtsstaat. Minder bekend is dat de Grondwet een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van veel plekken in Den Haag. Wat heeft bijvoorbeeld de Gevangenpoort te maken met de scheiding der machten? Wat is de achtergrond van het Binnenhof? Waar staat de Grondwetbank?

 

Tijden en aanmelden

De wandelingen zijn gratis te boeken in ons reserveringssysteem. Klik daarvoor op de wandeling die u wilt boeken:

11.00 Francine Giskes (lid Algemene Rekenkamer) (vol)
12.00 Maarten Feteris (President van de Hoge Raad der Nederlanden) (vol)
13.00 Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer) (vol)
13.30 Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (vol)
15.00 extra wandeling met gids van ProDemos

 

Praktische informatie

De wandelingen starten in het Bezoekerscentrum van ProDemos, op de Hofweg 1 in Den Haag. De wandelingen eindigen bij de Algemene Rekenkamer. Daar wordt met een kop koffie of thee een korte quiz gehouden.

Over de gidsen

rekenkamer-francine-giskes-1523defFrancine Giskes  is op 15 oktober 2015 toegetreden tot het college van de Algemene Rekenkamer. Voor zij lid werd van de Algemene Rekenkamer, was Giskes onder meer burgemeester van Texel, collegelid van het Adviescollege Toetsing Administratie Lasten , lid Visitatiecollege Zelfstandige Bestuursorganen en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Giskes studeerde aan het Western College, Oxford (Ohio, VS), sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, economische geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 

 

 

maarten-feterisMaarten Feteris is een Nederlands jurist en president van de Hoge Raad. Hij is begonnen als wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit Leiden. Daarna werkte hij als juridisch medewerker bij de Sociale Verzekeringsbank en vervolgens als belastingadviseur, medewerker, partner en hoofd bij het wetenschappelijk bureau PriceWaterhouseCoopers. Vanaf 2008 werd hij raadsheer bij de Hoge Raad, in 2013 werd hij vice-president en vanaf november 2014 is hij aangetreden in zijn huidige functie als president van de Hoge Raad. Feteris studeerde Nederlands recht en fiscaal recht aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 

ankie-broekers-knolAnkie Broekers-Knol is sinds 2 juli 2013 Voorzitter van de Eerste Kamer. Vanaf 2 oktober 2001 is zij lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Daarvoor was ze directeur afdeling Moot Court van de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Ook is zij lid geweest van de gemeenteraad van Bloemendaal en voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie. Aan de Universiteit Leiden was ze wetenschappelijk medewerker en secretaris in het faculteitsbestuur van de juridische faculteit. Aan dezelfde universiteit studeerde ze daarvoor Nederlands recht.

 

plasterk-04Ronald Plasterk is sinds 2012 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en sinds 2017 tevens minister van Wonen en Rijksdienst in het kabinet-Rutte II. Plasterk was van 2007 tot 2010 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV. Van 2010 tot 2012 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij was toen de financieel woordvoerder van zijn fractie. Eerder was hij hoogleraar ontwikkelingsgenetica in Utrecht en in Amsterdam. Daarvoor was hij onder meer directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut.