Huis voor democratie en rechtsstaat

Hoe vertellen we het de kinderen?

dinsdag 24 maart 2015

Het is donderdagmiddag 19 maart en terwijl mijn groep voor die middag zich buigt over mijn quizvraag, krijg ik een pushbericht van de NOS:

‘Johan Houwers neemt zetel Mark Verheijen over, wordt onafhankelijk Kamerlid’

Nienke Schuitemaker

Nienke Schuitemaker, begeleider bij ProDemos

Ik heb net de zetelverdeling in de Tweede Kamer behandeld. Dat is het afgelopen jaar een stuk lastiger geworden. Van PVV (‘PVV’er #1 wordt uit fractie gezet, gaat alleen verder. PVV’ers #2 en #3 stappen uit fractie, PVV’ers #1 en #2 gaan samen verder, richten een nieuwe partij op maar mogen niet namens die partij in de Tweede Kamer zitten – kan iemand bedenken waarom niet?’), naar de perikelen rond 50Plus (‘Wie is nu de echte vertegenwoordiger van de ouderen in Nederland?’) en twee oud-PvdA’ers, waarbij het te ingewikkeld wordt en je de meeste groepen kwijtraakt.

Maar nu, nu wordt het echt leuk.

‘Meneer Houwers zat voor de VVD in de Tweede Kamer. Maar hij werd verdacht van hypotheekfraude –dat betekent dat hij loog over hoeveel hij verdiende om een huis te kunnen kopen– en stapte op. Maar deze maand stapte een ander VVD-Kamerlid ook op, omdat hij zijn werkgever reiskosten had laten betalen die hij helemaal niet gemaakt had voor dat werk. En nu was meneer Houwers dus de eerste op de lijst om die meneer weer op te volgen als Kamerlid.’

‘Mevrouw, dan volgt de ene oplichter toch gewoon de andere op?’

‘Nee, want meneer Houwers blijft niet bij de VVD. De leider van de VVD in de Tweede Kamer (nee, dat is niet Mark Rutte, dat is Halbe Zijlstra) heeft gezegd dat fraudeurs niet in zijn fractie mogen, dus meneer Houwers gaat door als onafhankelijk Kamerlid.’

‘Dus hij is wel een oplichter?’

‘Nou… hij heeft van de rechter een boete gekregen. ‘Oplichter’ is misschien wel heel kort door de bocht.’

Maar wat dan? Hoe vertel ik mijn MBO-2 van morgen hoe het wel zit? Weet ik het zelf nog? Op de kandidatenlijst van de VVD voor de Kamerverkiezingen van 2012 staan de heren netjes in een rijtje. Ik snap dat de Kiesraad deze volgorde aanhoudt bij het aanbieden van vrijgekomen Kamerzetels. Snappen doe ik het, begrijpen wordt lastiger. Ik wil het hier helemaal niet over hebben met mijn leerlingen. Ik wil ze meenemen naar de plenaire zaal, wil dat ze weten wat het verschil tussen een minister en Kamerlid is en ik wil dat ze na een leuke dag naar huis gaan met het idee dat politiek iets minder saai en erg is dan ze dachten.

Maar volgende week loop ik in de Tweede Kamer en komen we Fred Teeven tegen. “Huh,” zal er een leerling dan opmerken. “Hij was toch minister ofzoiets? Hoe kan hij nou Kamerlid zijn? U zei daarstraks dat dat niet tegelijk kon!”

En daar sta ik dan. Moet ik weer beginnen. “Hij is het ook niet tegelijk. Hij was staatssecretaris, stapte op en mag nu volgens de wet weer Tweede Kamerlid zijn omdat iemand anders uit zijn Tweede Kamerfractie op zijn plaats in het kabinet is gaan zitten.”

‘Dus dan hebben ze gewoon van plek gewisseld?’

‘Niet helemaal, want meneer Teeven gaat nu niet meer over de dingen praten waar hij als staatssecretaris over ging. Dat zou een beetje raar zijn.’

‘Ik vind dit ook raar. Waarom doen ze hier altijd zo moeilijk? Mevrouw, gaan we Wilders nog zien?’

Over tot de orde van de dag. Eén uitdaging tegelijk.

Nienke Schuitemaker, begeleider bij ProDemos

Naschrift redactie: inmiddels is bekend geworden dat ook VVD-Kamerlid René Leegte nu is opgestapt, vanwege een betaalde nevenfunctie waarvan hij de inkomsten te laat had opgegeven.