Huis voor democratie en rechtsstaat

Haagse safari

dinsdag 8 november 2016

— door Bart Heerema, begeleider bij ProDemos —

In een schitterend Afrikaans pak prijkt presentator en blogger Ikenna Azuike op pagina 62 van het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag. Ernaar gevraagd zegt hij dat hij het draagt omdat hij moet opvallen. Hij is, zo zegt hij zelf, niet iemand die basics draagt en dan alsnog uit de massa springt.

In Den Haag werkt het andersom. Hier draagt iedereen een (mantel)pak om juist de massa in te kunnen springen. Waar voormalig Tweede Kamerlid Tofik Dibi in het verleden nog durfde te verrassen door een gewaagde hoodie aan te trekken, conformeert nu iedereen zich aan de Haagse norm.

Onze scholierengroepen zijn hier als geen ander van op de hoogte. Eenmaal in het Kamergebouw zijn ze er allemaal op uit om een lid van de Big Three te spotten (Mark Rutte, Rutger Castricum en Geert Wilders). Wanneer de bekende hoofden zich echter niet laten zien, wordt iedereen in (mantel)pak ervan verdacht een prominent politicus te zijn.

‘Wie is dat?’ galmt er te pas en te onpas door de Statenpassage en groot is de teleurstelling wanneer blijkt dat de begeleider van dienst het antwoord schuldig moet blijven.

Eenmaal buiten het Kamergebouw is deze teleurstelling meestal snel verdwenen. Daar ligt hun focus algauw volledig op de GPS-route over het Binnenhof en het goed beantwoorden van de verschillende vragen over de politiek die tijdens deze route op hun scherm verschijnen.

dijsselbloem-2
Goed, hij valt niet zo op als Rutte, Wilders of Rutger Castricum. Toch wordt hij soms wel herkend door leerlingen…

Die vragen zijn ook al lastig genoeg. Gelukkig komt er af en toe een hulplijn voorbij lopen. Zo zag ik laatst dat er een meneer in pak werd aangeschoten. Na de leerlingen kort te woord te hebben gestaan kwam hij mijn kant op. Terwijl hij een hand door zijn krulletjes haalde keken twee begripvolle ogen mij aan van achter
zijn bril. ‘Ze vonden de vragen erg moeilijk’ zei hij en liep door.

Waar hij heen ging? Naar het ministerie van financiën. Zo onopvallend was dat Ikenna Azuike vast niet gelukt.