Huis voor democratie en rechtsstaat

Een dag uit het leven van Europarlementariër Hans van Baalen

donderdag 3 april 2014

Terwijl de gemeentelijke coalitieonderhandelingen in volle gang zijn, dienen zich de volgende verkiezingen alweer aan: op 22 mei stemmen we voor het Europees Parlement. We vroegen Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) hoe zijn werkdag van woensdag 19 maart 2014 eruit zag. Met wie spreekt hij zoal op een dag en waar gaat dat ongeveer over?

Hans van Baalen

Lees hieronder zijn verslag:

06.30 uur Opstaan in mijn hotel in Brussel. Met de metro naar het Europees Parlement.

07.30 uur Overleg met medewerkers. Omdat de vergaderingen en bijeenkomsten vroeg beginnen, beginnen mijn medewerkers en ik nog vroeger.

08.30 uur Gesprek met vertegenwoordigers van de NAVO over de illegale overname (‘annexatie’) van de Krim door Rusland en hoe Europa en de VS moeten reageren.

09.00 uur Telefoongesprek met de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops. Hij is iemand aan wie je alles kunt vragen. Een politicus kan niet alles weten, maar moet wel alles te weten kunnen komen.

10.00 uur Telefonisch overleg met VVD-campagneleider Han ten Broeke en zijn team in Den Haag. Hierna een kort telefoongesprek met premier Mark Rutte over de crisis in Oekraïne.

11.00 uur Koffie met mijn Engelse collega Geoffrey Van Orden en de minister van Economische Zaken van Sri Lanka over een handelsverdrag tussen de EU en Sri Lanka.

12.00 uur Gesprek met de ambassadeur van Japan. Ik zet mij in voor een verdrag tussen de EU en Japan zodat er makkelijker handel gedreven kan worden.

13.00 uur Opnamen voor het tv-programma ‘De slag om Brussel’.

14.00 uur Telefonisch overleg met de Liberale Internationale in Londen. Dit is een wereldwijd netwerk van liberale en democratische partijen.

15.00 uur Op naar de bestuursvergadering van de ALDE. Hierna bijpraten met mijn Belgische collega Guy Verhofstadt, de voorzitter van de ALDE-fractie, over de toekomstige fractie na Europese Verkiezingen op 22 mei.

16.57 uur Trein van Brussel naar Den Haag om te gaan stemmen voor de gemeenteraad van Den Haag. Wil je effectief zijn als Europarlementariër, dan moet je een vaste thuisbasis hebben. Voor mij is dat de Haagse VVD en natuurlijk mijn vrouw Ineke en zoon Robert.

20.30 uur Samen met partijgenoten naar café De Haagsche Kluis om de uitslag af te wachten. De voorspellingen voor mijn partij zijn niet goed. De kiezer is de crisis en de crisismaatregelen zat en reageert dat af op de coalitie van VVD en PvdA.

00.45 uur De Haagse VVD verliest 3 zetels. Zuur, maar toch blijft de sfeer goed. We nemen vriendschappelijk afscheid. Ik ga naar huis. Het is een plezier om aan het Sweelinckplein in Den Haag te wonen.