Vrijheidscolleges 2018

Donderdag 19 april 2018, 14:00 uur - zaterdag 5 mei 16:00 uur

Voor het 5e jaar organiseert ProDemos tijdens de Haagse Vrijheidsweken de Vrijheidscolleges. Ook dit jaar spreken bekende opiniemakers en denkers zich in hun lezing uit over wat vrijheid voor hen betekent.

Vrijheidscolleges 2018

De Four Freedoms van Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrij zijn van angst, vrij zijn van gebrek en armoede, en vrij zijn van oorlog en geweld, zijn uitgangspunt voor de Vrijheidscolleges.

De Vrijheidscolleges in Den Haag worden gegeven door Massih Hutak, Fresku, Jan Terlouw en Lucas de Man. ProDemos organiseert de Vrijheidscolleges in samenwerking met de Haagse Hogeschool, het ROC Mondriaan, het Vredespaleis en het Bevrijdingsfestival.

Donderdag 19 april – Massih Hutak

Actief burgerschap, stemmen, sociaal-maatschappelijk bewustzijn van je omgeving en je medemensen en ook activisme: het zijn volgens Massih Hutak verantwoordelijkheden die horen bij vrijheid. Muziek speelt voor hem daarbij een belangrijke rol. Als voormalig vluchteling weet hij wat het is om niet vrij te zijn, op te groeien in oorlog, op jonge leeftijd te verhuizen naar verschillende landen en uiteindelijk thuis te zijn in Amsterdam-Noord.

Massih Hutak is rapper, schrijver en columnist op NPO Radio 1 en in Het Parool. Hij gaf vier jaar les op vmbo-scholen, maar stopte om zich volledig te storten op zijn grote passie: muziek. Hij geeft rap- en schrijfworkshops waarin hij tolerantie, politiek, religie, vrijheid en seksualiteit bespreekt. Met zijn Kantel de Macht-stemcampagne moedigde hij in 2017 jongeren aan te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Voorafgaand aan het college van Massih Hutak houdt Pierre Heijnen, directeur van ROC Mondriaan, een korte inleiding over het thema Vrijheid. 

  • Wanneer: donderdag 19 april 2018, 14.00-15.30 uur
  • Waar: ROC Mondriaan, Henri Faasdreef 194, Leidschenveen
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

 

Donderdag 19 april – Fresku

Fresku speelde zich als rapper in 2008 met het nummer ‘Brief aan Kees’ in de kijker bij platenlabel TopNotch en tegelijk bij de Nederlandse muziekscène. Hij maakte met regisseur Teemong opvallende video’s rond Gino Pietermaai, zijn creatie van de stereotype Antilliaan. Later creëerde hij Willy Keurig, de blanke man uit Brabant. Beide maken ook deel uit van de theatershow ‘Welkom bij de Fresku Show’. Fresku is regelmatig te gast in DWDD.

Fresku’s maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in ludieke acties en in zijn songteksten. In het nummer ‘Zo Doe je Dat’ neemt hij bijvoorbeeld de heersende witte muziekcultuur op de hak.

 

Vrijdag 20 april – Jan Terlouw

Jan Terlouw was in de jaren 70 Tweede Kamerlid voor D66. Vervolgens is Terlouw Minister van Economie, Commissaris van de Koning in Gelderland en senator in de Eerste Kamer geweest. Terlouw schreef ook met veel succes kinderboeken. Velen van ons zijn opgegroeid met ‘Koning van Katoren’ en ‘Oorlogswinter’. Eind 2016 hield Terlouw in het televisie- programma De Wereld Draait Door een pleidooi voor meer onderlinge vertrouwen, zijn ‘touwtje uit de brievenbus’ maakt veel indruk.

Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

De middag start met een korte inleiding over Vrijheid door Erik de Baedts, directeur van het Vredespaleis.

  • Wanneer: vrijdag 20 april 2018, 14.00-15.30 uur
  • Waar: Vredespalies, Carnegieplein 2
  • Toegang: Gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

 

 

Zaterdag 5 mei – Lucas de Man

Het laatste Vrijheidscollege in Den Haag wordt gehouden door Lucas de Man. Lucas de Man is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, freelance regisseur, acteur, conceptontwikkelaar en presentator van het televisieprogramma Kunstuur van AvroTros.

Hoe vrij willen we zijn? In een wereld waar algoritmen het steeds meer overnemen van de mens, lijken we vrijwillig onze vrijheden af te staan. Bestaat de vrije wil nog wel? Zijn we vrijheidsmoe? Of is het onderdeel worden van één groot verbonden totaal juist de ultieme vrijheid?

  • Wanneer: zaterdag 5 mei 2018, 17.30 uur
  • Waar: in de speciale bus die vertrekt vanaf het Bevrijdingsfestival Den Haag, Malieveld
  • Toegang: gratis, verzamelen bij de speciale bushalte op het festivalterrein vanaf 17.15 uur. Vooraf reserveren voor dit college is niet mogelijk.