Wie wint de Speech Battle 2017?

Woensdag 29 november 2017, 20:00 - 21:30 uur

Speech battle 2017 klimaatverandering

Op woensdag 29 november 2017 organiseren ProDemos en deBuren in Den Haag een avond rond de kunst van het speechschrijven. Dit jaar staat de Speech Battle in het teken van klimaatverandering. Actrice Thekla Reuten draagt de speeches van de finalisten voor als premier van Nederland in 2025,

Speech Battle klimaatverandering

Kom op woensdag 29 november naar de finale van de Speech Battle en bepaal welke toespraak over klimaatverandering de beste is.

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury van speechschrijvers geselecteerd en bij ProDemos in Den Haag voorgedragen door actrice Thekla Reuten die voor de gelegenheid in de huid van de toekomstige Nederlandse premier kruipt. De drie finalisten krijgen feedback van de jury en het publiek kiest de beste toespraak. De winnaar ontvangt €250 van deBuren.

De avond staat onder leiding van Natasja van den Berg.

Praktische info

 • Wanneer: woensdag 29 november 2017, 20.00-21.30 uur
 • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
 • Toegang: Gratis. Meld je wel even aan via ons online reserveringssysteem
 • Zelf meedoen aan de wedstrijd? Lees dan hieronder verder.

 

Zelf meedoen aan de Speech Battle?

De opdracht voor de Speech Battle is dit jaar als volgt:

Het is 2025. Klimaatverandering is de afgelopen jaren in een onvoorziene versnelling geraakt. De ijskappen smelten in hoog tempo; als we niks doen zullen grote delen van het Europese kustgebied in 2030 onder water staan. Vanuit de bedreigde kuststad Den Haag houdt de Nederlandse premier een toespraak op nationale televisie om het volk te vertellen hoe de regering samen met Europese partners het tij gaat keren en wat mensen zelf kunnen bijdragen aan een duurzame omwenteling. Schrijf haar speech.

 

Wat zijn de spelregels van de Speech Battle?

 • De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
 • Stuur je tekst voor woensdag 15 november 09:00 naar xander@deburen.eu als een Word-bestand. We vragen kandidaten woensdag 29 november alvast vrij te houden in de agenda. Op 22 november hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle.
 • De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches zullen na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd worden als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De jury

 • Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder anderen Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties. Ook geeft ze in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.

 

 • Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vice-Premier van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

Tips voor het schrijven van een goede speech

Volgens speechschrijver en docent Renée Broekmeulen en Nathalie Milio (speechschrijver voor de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx) zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

 1. past bij het publiek
 2. past bij de spreker
 3. heeft een duidelijke boodschap
 4. is in spreektaal in plaats van in schrijftaal
 5. is concreet in plaats van abstract
 6. heeft een hoorbare structuur
 7. heeft stijl en aantrekkingskracht