De robot de baas? Politiek Café over robotisering

Dinsdag 14 juni 20:00 - 21:30 uur

In het Politiek Café van 14 juni praten we over werken in tijden van robotisering.

Robotisering. De term komt vaak langs in de media, meestal in relatie tot de arbeidsmarkt. Dat die aan het veranderen is, weten we allemaal. Maar wat betekent die robotisering voor ons eigen werk – of dat van onze kinderen?

In zijn veelbekeken TED Talk voorspelt uitvinder Ray Kurzweil dat de mogelijkheden van computers in 2045 gelijk zullen zijn aan het menselijk brein. Het vinden van een baan is nu al moeilijk en steeds meer mensen zijn, tegen hun zin, ZZP’er. Hoe moet dat straks als volgens experts de digitale revolutie nog moet beginnen?

Op dinsdag 14 juni bespreken we onze toekomst op de arbeidsmarkt met:

André Knottnerus, WRR
  • Vanessa Evers, hoogleraar Robotica aan de Universiteit Twente.
Vanessa Evers © Foto Eric Brinkhorst

Zij bestudeert de (veranderende) sociale verhouding tussen mens en machine. Ze is wetenschappelijk directeur van DesignLab, een organisatie die door middel van design de wetenschap en de samenleving met elkaar wil verbinden.

  • In de rubriek De Haagse Zeepkist leest Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) een column voor.

De WRR denkt dat technologische veranderingen groeiende ongelijkheid met zich meebrengen. Makers van robots en bazen van bedrijven die robots inzetten zullen goed geld verdienen, terwijl mensen die vervangen worden door robots veel minder kansen krijgen. Moet de politiek hier nu al op anticiperen en maatregelen nemen? En hoe richten we ons onderwijs voortaan in?

Kom op dinsdag 14 juni naar het Politiek Café en praat mee!

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 14 juni 2016, 20.00-21.30 uur
Waar: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
Aanmelden: Via het online reserveringssysteem
Toegang: Gratis, aanmelden verplicht