Politiek Café: Wat gebeurt er met jouw stem?

Dinsdag 7 maart 20:00 - 22:00 uur

Foto door Luijt

In het Politiek Café van maart bekijken we wat er met je stem gebeurt na de verkiezingen. Er wordt veel gediscussieerd over de verhouding tussen politici en kiezers. Kiezers stemmen minimaal eens per vier jaar, maar wat doen volksvertegenwoordigers met die stem? Luisteren politici daarna niet meer wat de kiezers willen?

Critici vinden dat het huidige systeem niet goed werkt. Ze willen meer invloed creëren voor burgers:  meer referenda, loting van volksvertegenwoordigers (David van Reybrouck), de ‘Burger Democratie’ (Maurice de Hond) of stadscongressen als aanvulling op gemeenteraden (Code Oranje). Ook GeenPeil doet mee aan de komende verkiezingen met het idee om de relatie tussen kiezers en volksvertegenwoordigers te vernieuwen. Zo stellen ze naar eigen zeggen voor te gaan “fungeren als levende stemkastjes die altijd alleen maar doorgeven wat de leden van GeenPeil gestemd hebben.”

Foto door Luijt
Foto door Luijt

Voldoet het huidige systeem niet meer? Zouden deze ideeën meer invloed geven aan de kiezers en de tevredenheid vergroten? Wat zijn de voor- en de nadelen? En tot slot: Hoe reëel is het om deze en andere alternatieve systemen te introduceren in Nederland?

Over dit onderwerp gaan Bert Blase en Beryl Dreijer met elkaar in gesprek.

Bert Blase is waarnemend burgemeester van Heerhugowaard (vanaf 20 februari) en woordvoerder van Code Oranje. Dit is een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers, die een initiatief heeft gelanceerd voor verandering van de politieke democratie.

Beryl Dreijer staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van GeenPeil. Ze is jurist en sinds 2006 raadslid in de gemeente Velsen. Ze stond o.a. aan de basis van diverse democratische vernieuwingsideeën in Velsen, zoals een Burgertop en Right to Challenge.

Tijdens elk Politiek Café draagt een politicus een gesproken column voor in het kader van de Haagse Zeepkist. Dit keer zal Mahir Alkaya dat doen.

Mahir Alkaya is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken en commissielid voor de SP in Amsterdam Nieuw-West. Over het onderwerp van de avond zegt ze: “Medewerkers hebben de beste ideeën over hun organisatie, net als bewoners over hun eigen woonwijk. Toch worden zij veel te vaak genegeerd. Vergaande democratisering is broodnodig.”

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 7 maart, van 20.00 tot 21.30 (inloop 19.30u)
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1A, ingang Bezoekerscentrum Den Haag
  • Toegang: Gratis, aanmelden verplicht via ons reserveringssysteem

Andere activiteiten over de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseert ProDemos samen met het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut ook de volgende evenementen: