Politiek Café: Europa: droom of werkelijkheid?

Dinsdag 9 mei 20:00 - 21:30 uur

Op dinsdag 9 mei, de Dag van Europa, gaat het Politiek Café over de Europese droom. Waarom is er zo veel discussie over de Europese Unie? Welke rol moet Europa spelen? Gaat Europa aan haar eigen succes ten onder?

Met Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) en NRC-redacteur Marike Stellinga. De moderator deze avond is Victor Vlam.

Droom versus werkelijkheid

De rol van Europa is zeer aanwezig in het maatschappelijke debat. Denk bijvoorbeeld aan het Oekraïne referendum in 2016, de voortdurende kwestie van de vele vluchtelingen die Europa proberen te bereiken en natuurlijk de Brexit.

Na 72 jaar van vrede, welvaart en democratie en open grenzen om te wonen, werken en studeren waar je wilt is het verenigd Europa veel meer dan geestelijk vaders Robert Schuman en Jean Monnet ooit hadden kunnen dromen. Toch staat de Europese Unie onder druk. De burger associeert Europa met een dure bureaucratie en in veel landen proberen politici hun electoraat ervan te overtuigen dat het beter is de Unie te verlaten. In het geval van Groot-Brittannië zijn de eerste stappen zelfs al gezet.

In het Politiek Café leggen we de oorspronkelijke droom van Europa naast de werkelijkheid van vandaag en vragen we ons af: Waarom is het tegenwoordig zo moeilijk om visionair en idealistisch met Europa bezig te zijn?

Sprekers

  • Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli bas-eickhout
    2009 lid van het Europees Parlement. Hij maakt namens GroenLinks deel uit van de fractie-De Groenen/Vrije Europese Alliantie.In 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese verkiezingen. Eickhout houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.

 

 

  • marike-stellingaMarike Stellinga is econoom en journalist en werkt als redacteur voor NRC Handelsblad. Tussen 2012 en 2016 was ze  adjunct-hoofdredacteur bij NRC. Daarvoor werkte ze elf jaar voor het Elsevier. Ze is auteur van ‘De mythe van het glazen plafond’, waarin ze zich met feiten en cijfers verzet tegen clichés over de werkende vrouw.

 

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 9 mei, 20.00.-21.30 uur
Waar:
ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag
Toegang:
gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem is vereist.

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, Filmhuis Den Haag. Voor de dag van Europa sluit ook EDIC aan.

Over EDIC

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. edicHet EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

Het EDIC Den Haag is te vinden in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag. Bekijk de EDIC-flyer.