Film & Debat: Chez Nous

Donderdag 16 februari 19:00 - 22:00 uur

Op donderdag 16 februari vindt er een Film & Debat plaats in het Filmhuis Den Haag over de Nederlandse voorpremière van de film ‘Chez nous,’ geregisseerd door Lucas Belvaux.

Chez nous vertelt het verhaal van Pauline, een verpleegster die tussen Lens en Rijsel in haar eentje zorgt voor haar twee kinderen en haar vader, een voormalige metaalbewerker. Ze is toegewijd en vrijgevig. Al haar patiënten houden van haar en rekenen op haar. De leiders van een extremistische partij profiteren van die populariteit en stellen haar voor om zich bij de komende gemeenteverkiezingen kandidaat te stellen.

De partijtop van Front National vindt de synopsis, en vooral de uitwerking ervan, wel erg verdacht. De partijleider lijkt namelijk nogal veel op de eigen partijleider, Marine Le Pen.

Na afloop van de film gaan Hero Brinkman en Koen Vossen in gesprek over de opkomst van populistische partijen.

  • Hero Brinkman was van 2006 tot 2012 lid van de Tweede Kamer voor de PVV. Bij de verkiezingen van 2012 was hij lijsttrekker van de door hem opgerichte partij Democratisch Politiek Keerpunt, maar haalde toen geen zetels. Bij de komende verkiezingen op 15 maart doet hij weer mee met de OndernemersPartij. Hij is ook van 2011 tot 2015 Statenlid in Noord-Holland geweest. Hero Brinkman was voor hij de politiek in ging politieambtenaar.
  • Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft in zowel journalistieke als wetenschappelijke media gepubliceerd over onder meer populisme, anti-democratische bewegingen, Syriëstrijders, nieuwe partijen en over autoritaire regimes in heden en verleden. Zijn boek Rondom Wilders. Portret van de PVV was in 2013 een van de vier genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs.

Film & debat is een samenwerking van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Nieuwspoort.

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdagavond 16 februari 2017 om 19:00 uur.
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191 te Den Haag.
  • Toegang: Tickets verkrijgbaar op de website van het Filmhuis Den Haag

Andere activiteiten over de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseert ProDemos samen met het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut ook de volgende evenementen: