Huis voor democratie en rechtsstaat

Debat in Nieuwspoort – Kijkje achter de politieke schermen

Woensdag 5 april 2017, 17:15 - 18:30 uur

NieuwspoortIedere woensdag wordt in Nieuwspoort een gemodereerd actualiteitendebat gehouden tussen wetenschap, politiek en media. Deze week een debat met o.a. Alexander Pleijter, Marc Josten en Ruth Oldenziel over fact free politics, onder leiding van Eva Kuit.

“Look at what happened in Sweden!” De Amerikaanse president Donald Trump zorgde afgelopen maand bijna voor paniek door te insinueren dat Zweden slachtoffer was geworden van een terroristische aanslag.

Wat klopt en wat klopt niet? Hoe scheiden we het kaf van het koren in een maatschappij met steeds meer informatie tot onze beschikking?

Onwetendheid lijkt politici steeds makkelijker vergeven te worden. Facebook probeert nepnieuws tegen te gaan en factcheckers draaien overuren. Op welke manier hebben foute feiten invloed op verkiezingen? Hoe heeft nepnieuws doorgewerkt in de Amerikaanse verkiezingsuitslag? En speelt het ook hier?

Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en het Filmhuis Den Haag.

Praktische informatie