Nieuws

14 juli 2015
Rechter rechtbank Haarlem

Organiseer met ProDemos een gratis informatiebijeenkomst over de rechtspraak!  Lees meer

14 juli 2015
Het conferentiehotel in Thessaloniki

Professionals en academici die zich bezighouden met burgerschapseducatie kunnen tijdens de NECE-conferentie ‘Us and them’ in Thessaloniki hun werk presenteren met een paper of een projectbeschrijving.

Het hoofdonderwerp van deze conferentie is het proces en de oorzaken van de vorming van wij- en zij-groepen en hoe burgerschapseducatie hier op in zou moeten springen.

7 juli 2015
Gevangenpoort

Van 11 juli tot en met 22 augustus kunt u een gecombineerd bezoek brengen aan Museum de Gevangenpoort en de Ridderzaal. De Gevangenpoort was eens de voornaamste toegangspoort tot het Binnenhof, met als centrum de imposante Ridderzaal. 

23 Juni 2015
Douwe Jan Elzinga

Op dinsdag 14 juli geeft Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, een masterclass over 'informatievoorziening en gemeenteraad'. Deze masterclass is onderdeel van de Zomerraad, een vierdaagse cursus voor raadsleden.

16 Juni 2015
Job Cohen MB

Job Cohen is een van de drie juryleden die de Meester Burger van Nederland kiest. Volgens hem zijn er vele kandidaten:“Steeds meer burgers nemen zelf het initiatief. Dat is een goede ontwikkeling”.

15 Juni 2015
Winnaar alternatieve troonrede 2014

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat moet er volgens jóu gebeuren?

Schrijf een alternatieve troonrede en maak kans op een dagje lobbyen voor jouw plan/visie in de Tweede Kamer.

12 Juni 2015
Ank

In september maakt Ank Bijleveld bekend wie de Meester Burger van 2015 wordt. Dat zou zomaar eens iemand kunnen zijn uit de provincie waarvan ze Commissaris van de Koning is. “In Overijssel wordt ontzettend veel gedaan om jongeren bij de democratie te betrekken,” vertelt ze trots.

12 Juni 2015
PC-9juni-165

In een goed gevulde Studio Dudok gingen op 9 juni minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) en CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom met elkaar en het publiek in gesprek over het bevorderen van de participatie van vrouwen in de politiek. VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser las een column voor.

17 Juni 2015
Sculptuur van de Gonsalvesprijs

De Mr. Gonsalvesprijs 2015 stelt vernieuwing in de aanpak van radicalisering en terrorisme centraal. Vernieuwers van die aanpak - personen en organisaties - maken dit jaar kans om deze nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving te winnen. Minister mr. G.A. (Ard) van der Steur van Veiligheid en Justitie zal op maandag 9 november 2015 de zesde Mr. Gonsalvesprijs uitreiken. Lees meer

4 Juni 2015
DemonstratieAlgemeenKIesrecht-klein200

Hoe hebben burgers de afgelopen twee eeuwen geprobeerd het parlement te beïnvloeden? Stagiair Bas Peperkamp onderzocht bij ProDemos vier casussen uit 200 jaar Staten-Generaal en legde daarmee verslag van wisselwerking tussen burgers en parlement op belangrijke momenten in de ontwikkeling van de verzorgingsstaat.

‘Volksraadpleging’ Grondwet 1814 te zien bij ProDemos

Vitrine Bezoekerscentrum

In het Bezoekerscentrum van ProDemos kunt u handgeschreven lijsten van notabelen in het departement Monden van den Rhijn (’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Nijmegen) en het arrondissement Breda bekijken. Wat is het verhaal achter deze handgeschreven lijsten?

Nieuwe publicatie: Doe-democratie

De brochure Doe-democratie bevat tips voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en burgers die te maken hebben met dit veelomvattende onderwerp.

Doe-democratie