Nieuws

18 november 2015

Voor leraren maatschappijleer en burgerschap heeft ProDemos een Onderwijskrant Actueel over de aanslagen in Parijs gemaakt.

17 november 2015
PP2 a

In de collegereeks ‘Hebben politieke partijen de toekomst?’ was dit keer de beurt aan Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en lokaal bestuur aan de Universiteit Twente. Boogers ging in op de rol van lokale partijen in de politiek.

16 november 2015
Verslag1-cropb

Op maandag 9 november beet Frank Hendriks, hoogleraar vergelijkende bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, het spits af in de vijfdelige collegereeks 'Hebben politieke partijen de toekomst?'. 

Vier experts gaan in hun colleges in op vragen als: vertegenwoordigen de traditionele partijen nog wel de wil van het volk? Wat zijn de alternatieven? En wat betekent dit voor onze democratie?

Tijdens de laatste bijeenkomst gaan de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van verschillende politieke partijen met elkaar in discussie over de conclusies uit de colleges. Lees meer over de collegereeks op www.prodemos.nl/toekomst

11 november 2015
hans en hans

Op een onstuimige dinsdagavond in november verzamelde zich een goed gezelschap voor het Politiek Café. Het waren dan ook niet de minsten die vandaag ProDemos in Den Haag aandeden: Hans Wijers (de meest invloedrijke man van Nederland volgens  de top 200 van de Volkskrant) en Hans de Boer (voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en nummer 16 in de top 200). Onderwerp van gesprek: hoe zorgen we ervoor dat Nederland innovatief blijft?

10 november 2015
Sculptuur Gonsalvesprijs

De Politie Eenheid Den Haag wint de Mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving 2015 met de aanpak van radicalisering en terrorisme. Minister mr. G.A. (Ard) van der Steur van Veiligheid en Justitie reikte vanmiddag aan vertegenwoordigers van de Politie Eenheid Den Haag de Gonsalvesprijs uit. Hij deed dit in De Haagse Lobby boven de openbare bibliotheek aan het Spui. De prijs bestaat uit een sculptuur.

29 oktober 2015
Europacafé met Tineke Ceelen en Leo Lucassen

Het onderwerp ‘vluchtelingen in de Europese Unie’ houdt de gemoederen duidelijk bezig. Op maandagavond 26 oktober kwam men in groten getale opdagen bij het Europacafé over de vluchtelingenkwestie. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, gingen in discussie over de rol van Europa.

28 oktober 2015
Kinderen in raadszaal Leiden 2

In 12 gemeenten (één in iedere provincie) zijn dit najaar kinderen de baas. Leerlingen van verschillende basisscholen nemen voor één dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid en leren hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Deze speciale ‘Kindergemeenteraden’ worden georganiseerd door de gemeenten, samen met Madurodam en ProDemos. De eerste uitvoering is op donderdag 12 november in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland).

26 oktober 2015
DemocratieLAB

Dat democratie en transparantie niet vanzelfsprekend zijn voor veel vluchtelingen blijkt als de bezoekers van VluchtelingenWerk Den Haag een quizvraag beantwoorden. ‘Waarom is er zoveel glas gebruikt in het ontwerp van het Tweede Kamergebouw?’ Meerdere mensen kiezen voor het antwoord ‘vanwege de veiligheid, zodat je iedereen kan zien aankomen’, terwijl het glas juist symbool staat voor de openheid waarmee in een democratie politiek wordt bedreven en het principe dat iedereen de volksvertegenwoordigers kan controleren.

23 oktober 2015
Logo StemWijzer Turkije

Voor de Turkse parlementsverkiezingen is een StemWijzer online: OyDanışmanı

20 oktober 2015
Marijke Vos en Maas Goote

Nederland wekt nu maar 4% van de energie duurzaam op, het doel is 14%. Waarom lopen we zo achter op klimaatgebied? “Doordat we jarenlang een zigzagbeleid hebben gevoerd”, zegt Eerste Kamerlid voor GroenLinks Marijke Vos. “Het goede nieuws is dat er nu een energieakkoord is, er is nu in ieder geval een stabiele lijn.” Maas Goote, directeur van de International Union for Conservation of Nature in Nederland (IUCN NL), vindt de vraag of we achterlopen niet zo interessant. “Het is een mondiaal probleem, dat we met zijn allen op moeten lossen. Iedereen moet natuurlijk wel doen wat hij kan, dus Nederland moet wat gas bijgeven… figuurlijk dan.”

Nominatie Den Haag Marketing Aanmoedigingsprijs

Basisschool Madurodam

ProDemos is, samen met Madurodam, genomineerd voor de Den Haag Marketing Aanmoedigingsprijs. In deze categorie zijn ook de Pier in Scheveningen en The Hague Pro Freestyle genomineerd. De prijsuitreiking is op 30 mei. 

'Reaguurders vertegenwoordigen niet de meerderheid'

Pechtold en Heijne

Hoe ga je om met de stroom aan grove, negatieve reacties op sociale media? En hoeveel invloed hebben de reaguurders? D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en NRC-columnist Bas Heijne weten er alles van en deelden hun ervaringen en visie op dit onderwerp met een tot de nok toe gevuld Politiek Café.