Nieuws

1 december 2015
Docentendag-stand-ProDemos

De inschrijving voor de Docentendag Maatschappijleer is vandaag geopend. Bekijk het programma en de sprekers en schrijf u in voordat het volgeboekt is!

30 november 2015
Douze Points Pour

Weet jij op welke berg, op maar liefst 4000 meter hoogte, het hoogste toilet van Europa staat?* Deze en andere vragen over Europese geschiedenis, politiek, geografie en entertainment werden gesteld aan de deelnemers van de Europaquiz op donderdagavond 26 oktober. De avond, georganiseerd door het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) in Den Haag in samenwerking met Number 42, vond plaats in de sfeervolle Ierse pub O’Casey’s.

26 november 2015
Josje den Ridder

Op 23 november werd alweer het derde college in de reeks ‘Hebben politieke partijen de toekomst’ gegeven. Dit keer door Josje den Ridder,wetenschappelijk medewerker van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zij promoveerde met haar proefschrift ‘Schakels of obstakels’, over Nederlandse politieke partijen en de eensgezindheid, verdeeldheid en representativiteit van partijleden. Met haar heldere presentatie maakte ze het publiek bewust van de voor- en nadelen van de ledenpartij en de alternatieve partijvormen.

18 november 2015

Voor leraren maatschappijleer en burgerschap heeft ProDemos een Onderwijskrant Actueel over de aanslagen in Parijs gemaakt.

17 november 2015
PP2 a

In de collegereeks ‘Hebben politieke partijen de toekomst?’ was dit keer de beurt aan Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en lokaal bestuur aan de Universiteit Twente. Boogers ging in op de rol van lokale partijen in de politiek.

16 november 2015
Verslag1-cropb

Op maandag 9 november beet Frank Hendriks, hoogleraar vergelijkende bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, het spits af in de vijfdelige collegereeks 'Hebben politieke partijen de toekomst?'. 

Vier experts gaan in hun colleges in op vragen als: vertegenwoordigen de traditionele partijen nog wel de wil van het volk? Wat zijn de alternatieven? En wat betekent dit voor onze democratie?

Tijdens de laatste bijeenkomst gaan de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van verschillende politieke partijen met elkaar in discussie over de conclusies uit de colleges. Lees meer over de collegereeks op www.prodemos.nl/toekomst

11 november 2015
hans en hans

Op een onstuimige dinsdagavond in november verzamelde zich een goed gezelschap voor het Politiek Café. Het waren dan ook niet de minsten die vandaag ProDemos in Den Haag aandeden: Hans Wijers (de meest invloedrijke man van Nederland volgens  de top 200 van de Volkskrant) en Hans de Boer (voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en nummer 16 in de top 200). Onderwerp van gesprek: hoe zorgen we ervoor dat Nederland innovatief blijft?

10 november 2015
Sculptuur Gonsalvesprijs

De Politie Eenheid Den Haag wint de Mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving 2015 met de aanpak van radicalisering en terrorisme. Minister mr. G.A. (Ard) van der Steur van Veiligheid en Justitie reikte vanmiddag aan vertegenwoordigers van de Politie Eenheid Den Haag de Gonsalvesprijs uit. Hij deed dit in De Haagse Lobby boven de openbare bibliotheek aan het Spui. De prijs bestaat uit een sculptuur.

29 oktober 2015
Europacafé met Tineke Ceelen en Leo Lucassen

Het onderwerp ‘vluchtelingen in de Europese Unie’ houdt de gemoederen duidelijk bezig. Op maandagavond 26 oktober kwam men in groten getale opdagen bij het Europacafé over de vluchtelingenkwestie. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, gingen in discussie over de rol van Europa.

28 oktober 2015
Kinderen in raadszaal Leiden 2

In 12 gemeenten (één in iedere provincie) zijn dit najaar kinderen de baas. Leerlingen van verschillende basisscholen nemen voor één dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid en leren hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Deze speciale ‘Kindergemeenteraden’ worden georganiseerd door de gemeenten, samen met Madurodam en ProDemos. De eerste uitvoering is op donderdag 12 november in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland).

Eddy Habben Jansen nieuwe directeur ProDemos

Eddy Habben Jansen

Per 1 juli is Eddy Habben Jansen de nieuwe directeur van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Hij is de opvolger van Kars Veling.

Wim Kok over premierschap, spindoctors en Samsom

Wim Kok

Op dinsdag 10 mei deelde oud-premier Wim Kok zijn bespiegelingen op de serie Borgen, de vergelijking met zijn eigen ervaringen in de politiek en zijn visie op de actualiteit met het publiek van het Politiek Café bij ProDemos. Onder leiding van Clairy Polak ging Kok hierover in discussie met parlementair journalist Marcel ten Hooven.