Europe Direct Informatiecentrum Den Haag

Wat is het Europa Direct Informatie Centrum?

EDIC

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

EDIC flyer klein

Het EDIC Den Haag is te vinden in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag. Bekijk de flyer

Het EDIC Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van de Europese Unie en de gemeente Den Haag.

Activiteiten EDIC Den Haag

Europacafe

Het EDIC Den Haag organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren. 

Gratis gastles of rollenspel over de EU

Gastles Enschede

Wilt u meer weten over de Europese Unie? Boek dan een actieve gastles of een rollenspel bij het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) Den Haag.  Gratis te leen: Europese Verhalenkoffer

verhalenkoffer

Wilt u een les geven over de Europese Unie? Leen dan de Europese Verhalenkoffer bij ProDemos.

Informatie over Europa

bron: Council of Europe

De website van ProDemos bevat veel informatie over de  Europese Unie. Wat doet de EU en hoe is zij georganiseerd? Hoe vinden de Europese verkiezingen plaats en welke partijen zitten er in het Europees Parlement? Ook staat hier een kort overzicht van de geschiedenis van de EU en vindt u een overzicht van links voor nog meer informatie.

Informatieve brochures

Brochure Wie bestuurt de Europese Unie?

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) biedt verschillende gratis informatieve brochures over bijvoorbeeld de werking van de Europese Unie of het Europees Unierecht. Download de brochures op deze pagina.Tip: free online course

On 19 October 2015, the European Committee of the Regions will open a free online course (or MOOC: Massive Open Online Course) on "Regions, EU institutions and policy-making" on an online learning platform (in English).

Geef uw mening over de EU!

Welke obstakels ondervindt u bij het studeren, werken, winkelen of reizen binnen de EU?

De Europese Commissie wil de EU democratischer maken en de rechten van burgers, organisaties en andere belanghebbenden in de EU versterken. Daarom zijn ze benieuwd naar uw ervaringen met de EU.

'Elke partijvorm heeft gevolgen voor de werking van de democratie'

Josje den Ridder

Op 23 november werd alweer het derde college in de reeks ‘Hebben politieke partijen de toekomst’ gegeven. Dit keer door Josje den Ridder,wetenschappelijk medewerker van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zij promoveerde met haar proefschrift ‘Schakels of obstakels’, over Nederlandse politieke partijen en de eensgezindheid, verdeeldheid en representativiteit van partijleden. Met haar heldere presentatie maakte ze het publiek bewust van de voor- en nadelen van de ledenpartij en de alternatieve partijvormen.

Onderwijskrant over de aanslagen

Voor leraren maatschappijleer en burgerschap heeft ProDemos een Onderwijskrant Actueel over de aanslagen in Parijs gemaakt.