Rondleiding met gevoel: audiomaquette

Op donderdag 25 september 2014 werd in de Tweede Kamer een nieuwe wegwijzer voor mensen met een visuele beperking gepresenteerd: een audiomaquette. Met deze interactieve maquette kunnen blinden en slechtzienden voelen hoe de Tweede Kamer in elkaar zit en bijpassende geluidsfragmenten beluisteren.

De dag begon bij ProDemos, waar twee groepen blinde en slechtziende jongeren werden rondgeleid op het Binnenhof en door de Tweede Kamer. Deze rondleidingen waren anders dan de dagelijkse rondleidingen die bij ProDemos worden gegeven, de rondleidsters gingen zeer beschrijvend te werk. Er werd niet alleen verteld wat er allemaal plaatsvindt en gebeurt in de gebouwen op en rondom het Binnenhof, maar ook hoe alles eruit zag, wat voor materialen er gebruikt zijn voor het maken van de gebouwen en wat er allemaal rondom de jongeren gebeurde. Toen er bijvoorbeeld een politieauto op het Binnenhof zijn motor startte, legde de rondleidster uit dat er geen auto’s op het terrein mogen komen, maar dat de auto die zij hoorden van de politie was en dat daar een uitzondering voor werd gemaakt.

Vervolgens ging de groep naar het gebouw van de Tweede Kamer waar zij in de plenaire zaal nog een klein deel meekregen van de stemming over de Wet langdurige zorg. Tussendoor werden de deelnemers geprikkeld door interactieve vragen en opdrachten over de politiek van de begeleiders, waarmee zij uiteindelijk een prijs konden winnen tijdens de presentatie van de maquette. Nadat zij de plenaire zaal hadden bezocht, kregen zij als eersten de kans de audiomaquette uit te proberen.

De presentatie

Fotograaf Hannes Wallrafen, initiatiefnemer van de Audiomaquette, opende de presentatie. Na zijn plotselinge blindheid door een erfelijke oogziekte in 2004 richtte hij de stichting Geluid in Zicht op met het doel de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen voor bezoekers met een visuele beperking met behulp van audiomaquettes te vergroten.

De Tweede Kamer toegankelijk voor iedereen

De presentatie vervolgde met een speech van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij redeneerde dat een maquette twee kanten op werkt. Het helpt blinden en slechtzienden om publieke gebouwen te beleven, én het laat mensen met goed zicht ervaren hoe het is als je de wereld om je heen niet kunt zien en hoe belangrijk geluid eigenlijk is. “Ik ben erg trots  dat nu, na 200 jaar Tweede Kamer, het gebouw ook zichtbaar en daardoor beter toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. De Tweede Kamer – letterlijk het thuis van onze democratie – is zo’n inspirerende omgeving, dat het beleven  ervan niet voorbehouden mag zijn aan mensen die het daadwerkelijk kunnen zien.”

Jetta Klijnsma, Minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid, benadrukte hoe moeilijk het is voor zienden om zich voor te kunnen stellen hoe het is om niet te kunnen zien. Toen zij een aantal jaar geleden de gelegenheid kreeg de proefmaquette uit te proberen ervaarde zij voor het eerst  hoe een blinde of slechtziende een gebouw beleeft. Ze is dan ook erg blij met de definitieve maquette: “Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel meer audiomaquettes in Nederland te zien zijn”.

Gaaf

Vervolgens was het woord aan de kinderen; zij mochten hun mening geven over hun ervaring met de maquette. De reacties waren zeer positief, de kinderen waren het erover eens dat het project “gaaf” was. Ook zij hoopten op maquettes op meerdere plekken in Nederland. Twee kinderen kregen een stukje Binnenhof mee naar huis: omdat zij tijdens de rondleiding de meeste antwoorden goed hadden beantwoord reikte Anouchka van Miltenburg hen een kaars uit in de vorm van de Ridderzaal.

Wilt u meer zien? bekijk alle foto’s

Praktische info

De audiomaquette staat in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw. Ook van de omgeving van het Binnenhof is een maquette gemaakt, die in het bezoekerscentrum van ProDemos staat.

Bent u blind of slechtziend en wilt u de audiomaquette en het Binnenhof zelf ervaren? Neem dan contact op met het Bezoekerscentrum van ProDemos. U kunt van maandag t/m zaterdag bij ons terecht voor een rondleiding.

Telefoon: 070 757 02 00
E-mail: bezoekerscentrum@prodemos.nl

Laatste Nieuws