Nieuws

6 maart 2015
Kinderverkiezingen

Volgende week organiseert ProDemos de vijfde landelijke Kinderverkiezingen. Van woensdag 11 maart tot en met dinsdag 17 maart kunnen de kinderen van Nederland hun stem laten horen. Ook uw leerlingen kunnen meedoen.  

4 maart 2015

Publiek dat we nog niet aanspreken met ons programma-aanbod wordt vaak aangeduid als ‘moeilijk bereikbaar’. Volgens directeur van ProDemos Kars Veling klinkt ‘Moeilijk bereikbaar’ als ‘We zullen het je nog een keer uitleggen’. En dat is niet waar het om gaat. Hij schreef er een blog over.

2 maart 2015

Op 24 februari stuurde minister Plasterk zijn antwoorden op een aantal schriftelijke vragen naar aanleiding van het Visitatierapport van ProDemos naar de Tweede Kamer. 

16 februari 2015
Politiek Café 10 februari 2015

Het Politiek Café van dinsdag 10 februari stond in het teken van Rusland, Oekraïne en de VS: hoe nu verder? Er werd gesproken met Ruslandexperts Hubert Smeets en Wierd Duk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven las een column voor. De avond werd geleid door moderatoren Daniel Schut en Marcel Bamberg.

9 februari 2015
Docenten in de Tweede Kamer

De jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer moet voor een docent een geweldige ervaring zijn: de workshopleider spreekt je aan als 'hoeder van de rechtsstaat' en tijdens het avondprogramma bij de Raad van State herken je in een van de juristen een oud-leerling van je school. Zomaar wat voorbeelden van de herkenning en erkenning die de 400 docenten maatschappijleer op donderdag 5 en vrijdag 6 februari ten beurt vielen tijdens de Docentendag in Den Haag.

17 februari 2015
Een trotse David Muntslag met de nieuwe gastdocenten

Op 13 februari kwamen onze 'gastdocenten rechtbank' voor één dag terug naar ProDemos voor een extra trainingsdag. In het rechtbankprogramma van ProDemos komen gastdocenten naar een school om gastlessen te geven over de rechtspraak en over het verloop van een rechtszaak. De gastdocent gaat daarna met de groep op bezoek bij een rechtbank om 'live' een politierechterzitting mee te maken. 

9 februari 2015
vjr6e3sqmeya

‘Na 10 minuten zwemmen in koud water krijg je last van swimming failure; je hart klopt nog wel maar je ledematen worden stijf waardoor het zwemmen bijna onmogelijk wordt’. Met deze beeldspraak schetste onderzoeker Herman Lelieveldt (Roosevelt Academy) gisteren de, in zijn ogen, problematische relatie tussen Den Haag (het hart) en de provincies (de ledematen). Sander de Rouwe (CDA, Friesland), Geertjan Wenneker (D66, Zuid-Holland), en Xander den Uyl (PvdA, Noord-Holland) gingen tijdens het debat 'Provinciale verkiezingen, landelijke strijd' hierover met hem in discussie. 

26 januari 2015
Gasten bij een informatiebijeenkomst in Den Haag

ProDemos organiseert twee pilotbijeenkomsten over de rechtsstaat. Met deze voorlichtende bijeenkomsten hoopt ProDemos deelnemers meer inzicht te geven in het belang van de rechtsstaat voor een samenleving waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

8 januari 2015
25jaarstemwijzer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1989 werd voor het eerst een StemWijzer uitgebracht in de vorm van een brochure en een floppydisk. Nu, 25 jaar later, is de StemWijzer uitgegroeid tot de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd. Bovendien worden er ook in vele buitenlanden StemWijzers gemaakt voor gebruik op computer, tablet en smartphone. 

Ter ere van dit jubileum heeft ProDemos de virtuele tentoonstelling 25 jaar StemWijzer gemaakt die  hier te bezoeken is.

23 december 2014
De ervaring leert - brochure

Gemeenteraadslid zijn is ontzettend boeiend, maar er wordt ook veel van u verwacht. Het workshop- en trainingsprogramma De Ervaring Leert van ProDemos biedt u de kans om uw kennis te vergroten en uw vaardigheden te trainen.

In De Ervaring Leert geven trainers uit de politiek-bestuurlijke praktijk hun kennis en ervaring aan u door. De trainers zijn oud-raadsleden, oud-collegeleden en griffiers. Vanuit hun eigen ervaring geven zij u handvatten voor de dagelijkse praktijk van het raadswerk.

Kanshebbers ProDemos Prijs 2015 bekend

Op vrijdag 11 september, tijdens de viering van het eerste lustrum van ProDemos, wordt bekendgemaakt wie zich dé Meester Burger mag noemen en naar huis gaat met de ProDemosprijs 2015. Juryvoorzitter Ank Bijleveld-Schouten zal de prijs, bestaande uit 2.500 euro en een kunstwerk, uitreiken. Hierbij zal ook Zijne Majesteit de Koning aanwezig zijn.

Koning bij viering eerste lustrum ProDemos

wassenaar__2013_koning_willem-alexander

Zijne Majesteit de Koning woont vrijdagmiddag 11 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de viering bij van het vijfjarig bestaan van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Tijdens de viering wordt de ProDemosprijs 2015 uitgereikt.  Lees het persbericht