Nieuws

17 september 2014
max

Op 16 september was het Prinsjesdag. Op deze dag maakte de regering de plannen voor het komende jaar bekend en koning Willem-Alexander sprak traditiegetrouw in de Ridderzaal de Troonrede uit. Niet alleen op het Binnenhof was dit een enerverende dag, ook bij  ProDemos was er veel gaande. Een kleine samenvatting van deze speciale dag.

  

17 september 2014
Kader Abdolah (klein)

Het is vrijdagavond 12 september zeven uur ’s avonds.  De eerste mensen verzamelen zich voor de deur van ProDemos om een plekje te bemachtigen op de vierde verdieping voor de openingslezing van de Nacht van de Dictatuur.

Kader Abdolah zal straks de aftrap geven voor deze avond vol lezingen, films, tentoonstellingen en debatten. Naast ProDemos kunnen bezoekers in Den Haag ook terecht bij het Nutshuis, Museum de Gevangenpoort, het Humanity Huis en Atrium City Hall. Een kleine impressie van deze duistere Nacht.

29 september 2014
rechter bij Resto VanHarte in Rotterdam

Op maandag 8 september, tijdens de week van de rechtspraak, regelde ProDemos een ontmoeting tussen bezoekers van Resto VanHarte Rotterdam Noord en enkele rechters van de Rechtbank Rotterdam. Er waren zo'n 50 mensen, die allemaal een maaltijd kregen van de vrijwilligers van Resto VanHarte. 

10 september 2014

Een vorstelijke avond bij ProDemos

Museumnacht - op de foto als koning (2)

Dit jaar was het thema van de Museumnacht Den Haag ‘Royaal’. Bij ProDemos kwamen  bezoekers op het Binnenhof oog in oog te staan met historische figuren, volgden ze een cursus hofdansen of etiquette en gingen ze op de foto als ware royals.

Een korte samenvatting van deze vorstelijke avond.

5 september 2014
Vlag ProDemos Binnenhof

Deze week heeft minister Plasterk het eindrapport van de visitatie van ProDemos aangeboden aan de Tweede Kamer.

19 augustus 2014
Audiomaquette-165

Op donderdag 25 september om 15.30 uur wordt in de Statenpassage van de Tweede Kamer de Audiomaquette gepresenteerd: een wegwijzer door de Tweede Kamer voor mensen met een visuele beperking.

19 augustus 2014
begrotingswijzerUH

Zoals alle gemeenten moet de Utrechtse Heuvelrug vanaf 2015 flink bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Dat betekent dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Daarom heeft ProDemos voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug een BegrotingsWijzer gemaakt. Tot 1 oktober kunnen inwoners en belanghebbenden de BegrotingsWijzer invullen en het gemeentebestuur zo advies geven voor het opstellen van de begroting:  www.heuvelrug.nl/begroting.

5 augustus 2014
Voorleesexemplaar Troonrede

Wilt u weleens met eigen ogen zien wat de Koning precies op Prinsjesdag voorleest?

In de expositieruimte onder de Ridderzaal kunt u nu een voorleesexemplaar van de Troonrede van 2013 bekijken.

25 juli 2014
ZomerRaad 2014 (6)

De ZomerRaad vond plaats van 21 tot 24 juli om (pas gekozen) gemeenteraadsleden klaar te stomen voor hun raadsperiode. Een leerzame week vol informatie over onderwerpen waar een gemeenteraadslid mee te maken krijgt. Onderwerpen zoals: positionering, gemeentefinanciën, decentralisatie, media, speechen en debatteren kwamen aan bod. De workshops werden gegeven door oud-raadsleden, oud-collegeleden, griffiers en trainers van Debat.nl.

3 juli 2014
Foto11

Laten wij voor onze kinderen een leven opbouwen vol liefde en vriendschap opdat zij dit nooit hoeven mee te maken. Dat is de kern van het verhaal waarmee Admira Suljagic, gevlucht uit Srebrenica, de avond opent. Zij wenst dat niemand ooit hoeft mee te maken wat zij heeft meegemaakt. 

Vrouwen in de Provinciale Staten

Voorkant van het rapport 'Vrouwen in de Provinciale Staten 2015'

ProDemos heeft onderzocht hoe groot het aandeel vrouwen is onder de nieuwe volksvertegenwoordigers van de provincies.

Conclusies:

  • Het aantal vrouwelijke Statenleden is na de verkiezingen met minder dan 1% toegenomen.
  • Utrecht heeft met 42,9% het hoogste percentage vrouwen in de Provinciale Staten.
  • De Partij voor de Dieren is de partij met het hoogste percentage vrouwen in de Provinciale Staten met 66,7%.

Lees het rapport

Moet je alles willen zeggen?

Diederik Samsom en Yoeri Albrecht

Op 14 april stond de vrijheid van meningsuiting centraal in het Politiek Café. Hoe staat het op dit moment met de vrijheid van meningsuiting in Nederland? Betekent vrijheid van meningsuiting dat je alles maar mag zeggen? En moet je dat eigenlijk wel willen? Over deze vragen gingen Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam, en Diederik Samsom, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer met elkaar en met de zaal in gesprek.