Nieuws

17 februari 2015
Een trotse David Muntslag met de nieuwe gastdocenten

Op 13 februari kwamen onze 'gastdocenten rechtbank' voor één dag terug naar ProDemos voor een extra trainingsdag. In het rechtbankprogramma van ProDemos komen gastdocenten naar een school om gastlessen te geven over de rechtspraak en over het verloop van een rechtszaak. De gastdocent gaat daarna met de groep op bezoek bij een rechtbank om 'live' een politierechterzitting mee te maken. 

9 februari 2015
vjr6e3sqmeya

‘Na 10 minuten zwemmen in koud water krijg je last van swimming failure; je hart klopt nog wel maar je ledematen worden stijf waardoor het zwemmen bijna onmogelijk wordt’. Met deze beeldspraak schetste onderzoeker Herman Lelieveldt (Roosevelt Academy) gisteren de, in zijn ogen, problematische relatie tussen Den Haag (het hart) en de provincies (de ledematen). Sander de Rouwe (CDA, Friesland), Geertjan Wenneker (D66, Zuid-Holland), en Xander den Uyl (PvdA, Noord-Holland) gingen tijdens het debat 'Provinciale verkiezingen, landelijke strijd' hierover met hem in discussie. 

26 januari 2015
Gasten bij een informatiebijeenkomst in Den Haag

ProDemos organiseert twee pilotbijeenkomsten over de rechtsstaat. Met deze voorlichtende bijeenkomsten hoopt ProDemos deelnemers meer inzicht te geven in het belang van de rechtsstaat voor een samenleving waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

8 januari 2015
25jaarstemwijzer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1989 werd voor het eerst een StemWijzer uitgebracht in de vorm van een brochure en een floppydisk. Nu, 25 jaar later, is de StemWijzer uitgegroeid tot de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd. Bovendien worden er ook in vele buitenlanden StemWijzers gemaakt voor gebruik op computer, tablet en smartphone. 

Ter ere van dit jubileum heeft ProDemos de virtuele tentoonstelling 25 jaar StemWijzer gemaakt die  hier te bezoeken is.

23 december 2014
De ervaring leert - brochure

Gemeenteraadslid zijn is ontzettend boeiend, maar er wordt ook veel van u verwacht. Het workshop- en trainingsprogramma De Ervaring Leert van ProDemos biedt u de kans om uw kennis te vergroten en uw vaardigheden te trainen.

In De Ervaring Leert geven trainers uit de politiek-bestuurlijke praktijk hun kennis en ervaring aan u door. De trainers zijn oud-raadsleden, oud-collegeleden en griffiers. Vanuit hun eigen ervaring geven zij u handvatten voor de dagelijkse praktijk van het raadswerk.

16 december 2014
plasterk10

Op maandagavond 1 december sloot minister Plasterk bij ProDemos de lezingenreeks over de doe-democratie af. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reflecteerde op wat in de eerdere lezingen aan de orde is gekomen verbonden met het kabinetsbeleid.

8 december 2014
polaf

Onlangs is bij ProDemos de cursus Politiek actief weer begonnen. De cursus Politiek Actief combineert de theorie over het politieke stelsel met lessen uit de praktijk. Tijdens deze cursus kunnen de deelnemers de algemene kennis over de lokale democratie vergroten en zal worden ingegaan op de lokale politiek en hoe deze werkt. Hoe kan je zelf invloed hebben op de besluitvorming?

3 december 2014
joop22

Maandag 24 november gaf Joop van den Berg, emeritus hoogleraar Nederlandse politiek en parlementaire geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, de vierde lezing in de lezingenreeks over de doe-democratie. Hij scheen licht op de doe-democratie in relatie tot ons politieke stelsel.

28 november 2014
200 jaar Koninkrijk

De scheiding der machten, kiesrecht, vrouwenemancipatie, de (de)kolonisatie… Nog tot en met oktober 2015 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar bestaat. In die twee eeuwen is er veel gebeurd: een heleboel positieve ontwikkelingen, maar ook minder mooie gebeurtenissen.

27 november 2014
pc1

Op donderdag 20 november was het de  Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Geïnteresseerden, professionals en jongeren verzamelden zich in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag om het Politiek Café bij te wonen, deze keer in het teken van kinderrechten.

Verslag Zomerraad 2015

Van 13 tot en met 17 juli vond de Zomerraad plaats bij ProDemos: per dag namen 35 raadsleden uit heel Nederland deel aan de diverse lezingen en workshops die werden gegeven door oud-raadsleden, oud-collegeleden en griffiers. Nalezen waar de ZomerRaad 2015 precies over ging?

Bekijk hier de informatie/presentaties van de verschillende sprekers per dag:

Ontmoet de rechter

Rechter rechtbank Haarlem

Organiseer met ProDemos een gratis informatiebijeenkomst over de rechtspraak!  Lees meer