Nieuws

30/09/2013 1:49 pm
Week van de Rechtspraak

Ruim vijftig raadsleden uit de Haagse regio zijn op maandag 9 september met rechters in gesprek gegaan in het Paleis van Justitie in Den Haag.
De rechtbank organiseerde de bijeenkomst samen met ProDemos in het kader van de ‘Week van de rechtspraak’.
De raadsleden spraken met rechters over veiligheid en strafrecht, onroerendezaakbelasting (OZB) en lokale regels voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

24/09/2013 10:24 am
Politiek voor Dummies

Het boek Politiek voor Dummies is vernieuwd. Hebt u politieke aspiraties of wilt u gewoon graag weten hoe ons land wordt bestuurd? Politiek voor Dummies wijst u de weg.

23/09/2013 6:22 pm
DHTfoto_column

ProDemos-Huis voor democratie en rechtsstaat ontving op maandag 23 september 2013 een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het goede nieuws dat de toegezegde subsidie voor 2014 toch gehandhaafd blijft.

20/09/2013 2:29 pm
Maarten van Rossem

Op vrijdag 13 september vond de Nacht van de Dictatuur plaats: een geslaagde avond waarin dictators en dictaturen vanuit vele invalshoeken werden bekeken en besproken.

18/09/2013 9:56 am
Scholieren op het Binnenhof

De Tweede Kamer wil dat jaarlijks 150.000 scholieren kennismaken met het parlement via ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat (motie Heijnen, juni 2013). Dat is een verdubbeling van het huidige aantal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil de subsidie van ProDemos voor 2014 nu echter onverwachts korten met 13%.

17/09/2013 12:08 pm
reis naar het continent-165

Mathieu Segers heeft de Prinsjesboekenprijs gewonnen voor het beste Nederlandse politieke boek. "Een verrassend en soms onthutsend boek". Lees meer op:  http://prinsjesfestival.nl/evenementen/prinsjesboekenprijs/

12/09/2013 5:25 pm
Befje op befje af

Foto: rechtbank Den Haag

De week van de rechtsspraak ging van start met een jongerendebat in het Paleis van Justitie in Den Haag. Leerlingen uit vijf klassen van verschillende middelbare scholen gingen maandag in debat over voor hen interessante onderwerpen.

10/09/2013 5:03 pm
V.l.n.r.: Kees Boonman, Carla Joosten, Thijs Berman

V.l.n.r.: Kees Boonman, Carla Joosten, Thijs Berman

De zaal in Nieuwspoort zit vol belangstellenden. Het wachten is nog even op Europarlementariër Thijs Berman (PvdA). “Thijs Berman zit vast in de trein. Je zou denken dat het sinds de afschaffing van de Fyra beter zou gaan”, grapt debatleider Max van Weezel. Niet veel later komt de politicus binnen en kan het debat tussen hem, Carla Joosten (EU-correspondent bij Elsevier) en Kees Boonman (politiek commentator) beginnen. Het onderwerp: transparantie in Europa.

09/09/2013 3:03 pm
Museumnacht DemocratieLAB

Meer dan vijfhonderd bezoekers speelden afgelopen vrijdag bij ProDemos politieke spelletjes en maakten persoonlijk kennis met Kamerleden, parlementair journalist Ferry Mingelen en rechter Gert-Mark Smelt én zijn toga.

15/08/2013 2:23 pm
Fotograaf vermelden! Wouter van Heeswijk

Heb jij talent om anderen te overtuigen? Vertel jij graag jouw ideeën aan iedereen die het horen wil?
Doe dan mee aan de speechwedstrijd van ProDemos en Preamium Erasmianum.

Alles is Europa

Europacollege Mendeltje van Keulen klein

Voor Mendeltje van Keulen is het helder: Nederland moet zijn invloed in Europa vergroten. Als klein land, met maar 26 Europarlementariërs, is dat niet eenvoudig. Van Keulen ziet de problemen en beperkingen, maar houdt in haar betoog steeds de oplossing voor ogen.

Moet Den Haag een Tribunaal voor Spionagemisdaad krijgen?

Guido Camps Nacht vd Grondwet

Fotograaf: Frank Jansen

‘Internationale spionage moet een halt worden toegeroepen’, betoogt de Leidse rechtenstudent Rogier Baart tijdens de finale van het Pro-AM-debat op de Nacht van de Grondwet. In café het Paard van Troje in Den Haag debatteerden vrijdag vier teams bestaande uit professionals en amateurs en trapten daarmee de Nacht van de Grondwet af.