Nieuws

28 mei 2014
Best practice gemeente Beuningen

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn er meer vrouwen in de gemeenteraad gekozen dan na de verkiezingen in 2010. 28,3% van de raadsleden is vrouw, een stijging van ruim 2% ten opzichte van 2010. In vergelijking met 1994 is de stijging zelfs 6%. Er zijn dus steeds meer vrouwen actief in de lokale politiek, blijkt uit onderzoek van ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. 

26 mei 2014
IMG_2976

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen gaan de kandidaten van verschillende partijen het debat aan om die paar laatste zwevende kiezers over de streep te trekken en duidelijk te maken hoe hun partij de toekomst van Europa ziet.   

22 mei 2014
Kindergemeenteraad

Madurodam en ProDemos organiseren dit jaar 12 Kindergemeenteraden, één in iedere provincie. Voor één dag zijn kinderen de baas in hun gemeente. Het door de deelnemende kinderen bedachte plan dat de meeste stemmen krijgt, wordt ook echt uitgevoerd.

22 mei 2014
StemWijzer Europa

De StemWijzer Europa is door 951.426 bezoekers volledig ingevuld. Opvallend is dat veel gebruikers tot het laatste moment gewacht hebben: op de verkiezingsdag vulden bijna net zoveel mensen de StemWijzer in als in de weken daarvoor.

21 mei 2014
IMG_3013klein

Als het aan de scholieren ligt, krijgt de PVV de meeste zetels in het Europees Parlement. Zij krijgen 14,9% van de stemmen. Op de tweede plaats volgt nipt de Piratenpartij met 14,5%.

Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, die ProDemos vandaag bekendmaakte.

20 mei 2014
europese vlag

Hoe ziet het Europees Parlement eruit als jongeren het voor het zeggen zouden hebben? Op woensdag 21 mei wordt om 17.00 uur de landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen bekendgemaakt bij ProDemos in Den Haag. Kandidaten voor het Europees Parlement van veel partijen gaan hierbij in gesprek met een klas van het Grotius College uit Delft.

16 mei 2014
IMG_2930 copy

Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen gaat het in het Politiek Café in Den Haag over de situatie in Oekraïne, persvrijheid en kunst en cultuur in Europa. (Kandidaat-)Europarlementariërs Mireille de Jonge (CDA), Ivo Thijssen (D66), Kati Piri (PvdA) en Judith Sargentini (GroenLinks) gaan met elkaar en het publiek in debat.

28 april 2014
Jaarverslag-2013-klein

Wat doet ProDemos eigenlijk allemaal? En hoeveel mensen bereiken we daarmee?

Lees ons  Jaarverslag over 2013!

25 april 2014
Vote Match Europe 2014

Op maandag 28 april presenteert ProDemos Vote Match Europe. Dit gebeurt om 18.00 uur in Maastricht, ter gelegenheid van het First European Presidential Debate, in het Theater aan het Vrijthof. Met de Vote Match Europe kunnen kiezers zien met welke partijen in andere landen de meeste overeenkomst bestaat.

22 april 2014
IMG_2712

Wat doen de opsporingsdiensten nu precies en hoever mogen ze gaan? Het derde Politiek Café van 17 april stond in het teken van afluisterpraktijken. Een verslag over proportionele spionage, spotprenten die de wereld veranderen en de Tweede Kamer als Politbureau.

Beantwoording Kamervragen over Visitatierapport ProDemos

Op 24 februari stuurde minister Plasterk zijn antwoorden op een aantal schriftelijke vragen naar aanleiding van het Visitatierapport van ProDemos naar de Tweede Kamer. 

Politiek Café over Rusland en Oekraïne: ‘Poetin is geen communist’

Politiek Café 10 februari 2015

Het Politiek Café van dinsdag 10 februari stond in het teken van Rusland, Oekraïne en de VS: hoe nu verder? Er werd gesproken met Ruslandexperts Hubert Smeets en Wierd Duk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven las een column voor.