Nieuws

16/12/2013 1:26 pm
Europa Binnenshuis

In de Parlementszaal bij ProDemos zijn de mannen vanavond sterk in de minderheid. Te gast is Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Directrice Renée Römkens geeft een lezing over de vernieuwde Europese regelgeving rond de aanpak van huiselijk geweld en de gevolgen voor de lokale politiek. Want, vanuit Den Haag worden steeds meer taken naar de gemeente geschoven. Wat zijn hier de gevolgen van?

05/12/2013 12:00 pm
Kindergemeenteraad

Basisschool De Wereldwijzer uit de Kersenboogerd is de winnaar van de Kindergemeenteraad 2013. Hun voorstel om alle groepen 8 van de Hoornse basisscholen samen naar Cinema Oostereiland te laten gaan, wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Zo kunnen de kinderen elkaar leren kennen voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaan.

02/12/2013 5:16 pm
Terluin

Niet iedereen heeft wat met landbouw, maar bijna iedereen houdt van eten. In Brussel wordt mede bepaald wat en hoe het eten op je bord komt. De Europese Unie voert een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor een efficiënte en gezonde voedselproductie. Dit jaar is het beleid hervormd. Wat staat er in dit zogeheten GLB-akkoord en wat is hier de impact van?

27/11/2013 1:12 pm
StemWijzer

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zetten veel gemeenten de StemWijzer van ProDemos in. Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen op een online forum zelf onderwerpen aandragen.

05/12/2013 1:29 pm
gonsalvesprijs_111813__brandonvdberghe_4780

Op 18 november heeft minister Opstelten de Mr. Gonsalvesprijs uitgereikt aan vertegenwoordigers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst die was georganiseerd door ProDemos in in de Gotische Zaal van de Raad van State.
Een onafhankelijke jury heeft het programma Modernisering Gevangeniswezen als beste gekozen uit totaal 20 inzendingen.

  Lees meer over het winnende programma en de Mr. Gonsalvesprijs

20/11/2013 3:48 pm
200 jaar Koninkrijk

Het Koninkrijk der Nederlanden is jarig. Vanaf 30 november 2013 vieren we twee jaar lang dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat.

ProDemos schreef daarom een prijsvraag uit: wie bedenkt het mooiste verjaardagscadeau?

Inmiddels zijn de winnaars bekend!

19/11/2013 10:31 am
Achtkarspelen

Tijdens de jaarlijkse Achtkarspelen hielden jongeren van verschillende middelbare scholen zich weer bezig met de lokale politiek. Rond het thema 'leefomgeving' maakten ze in groepen projectvoorstellen. Ter voorbereiding gingen ze in gesprek met raadsleden en ambtenaren.

13/11/2013 10:27 am
Europese verhalenkoffer

Wilt u een les geven over de Europese Unie? Leen dan de Europese Verhalenkoffer bij ProDemos.

11/11/2013 4:55 pm
Democratie in Debat

Is gezondheid je eigen zorg? Volgens Henk van Gerven (zorgwoordvoerder SP in de Tweede Kamer) moet de overheid ook verantwoordelijkheid nemen en haar burgers beschermen tegen die andere, ongezonde burgers van fastfoodketens. Ockje Tellegen (zorgwoordvoerder VVD in de Tweede Kamer)  vindt dat er genoeg campagnes lopen vanuit de overheid. “Mensen moeten zelf hun afweging maken.”

01/11/2013 1:07 pm

ProDemos is betrokken bij de ontwikkeling van het magazine Politiek: een tijdschrift met achtergrondinformatie, analyses, opinies, rapportages en interviews met politici.

ZomerRaad: klaar voor de start!

ZomerRaad 2014 (6)

De ZomerRaad vond plaats van 21 tot 24 juli om (pas gekozen) gemeenteraadsleden klaar te stomen voor hun raadsperiode. Een leerzame week vol informatie over onderwerpen waar een gemeenteraadslid mee te maken krijgt. Onderwerpen zoals: positionering, gemeentefinanciën, decentralisatie, media, speechen en debatteren kwamen aan bod. De workshops werden gegeven door oud-raadsleden, oud-collegeleden, griffiers en trainers van Debat.nl.

Dutchbatters over Srebrenica: een terugblik

Foto11

Laten wij voor onze kinderen een leven opbouwen vol liefde en vriendschap opdat zij dit nooit hoeven mee te maken. Dat is de kern van het verhaal waarmee Admira Suljagic, gevlucht uit Srebrenica, de avond opent. Zij wenst dat niemand ooit hoeft mee te maken wat zij heeft meegemaakt.