Nieuws

19 augustus 2014
begrotingswijzerUH

Zoals alle gemeenten moet de Utrechtse Heuvelrug vanaf 2015 flink bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Dat betekent dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Daarom heeft ProDemos voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug een BegrotingsWijzer gemaakt. Tot 1 oktober kunnen inwoners en belanghebbenden de BegrotingsWijzer invullen en het gemeentebestuur zo advies geven voor het opstellen van de begroting:  www.heuvelrug.nl/begroting.

5 augustus 2014
Voorleesexemplaar Troonrede

Wilt u weleens met eigen ogen zien wat de Koning precies op Prinsjesdag voorleest?

In de expositieruimte onder de Ridderzaal kunt u nu een voorleesexemplaar van de Troonrede van 2013 bekijken.

25 juli 2014
ZomerRaad 2014 (6)

De ZomerRaad vond plaats van 21 tot 24 juli om (pas gekozen) gemeenteraadsleden klaar te stomen voor hun raadsperiode. Een leerzame week vol informatie over onderwerpen waar een gemeenteraadslid mee te maken krijgt. Onderwerpen zoals: positionering, gemeentefinanci├źn, decentralisatie, media, speechen en debatteren kwamen aan bod. De workshops werden gegeven door oud-raadsleden, oud-collegeleden, griffiers en trainers van Debat.nl.

3 juli 2014
Foto11

Laten wij voor onze kinderen een leven opbouwen vol liefde en vriendschap opdat zij dit nooit hoeven mee te maken. Dat is de kern van het verhaal waarmee Admira Suljagic, gevlucht uit Srebrenica, de avond opent. Zij wenst dat niemand ooit hoeft mee te maken wat zij heeft meegemaakt. 

25 Juni 2014
1

Op donderdag 19 juni werd er in het Politiek Caf├ę gesproken over werkloze jongeren, flexibele en vaste contracten en mogelijke oplossingen voor armoede en werkloosheid.

24 Juni 2014
Provincie Zuid-Holland filmpje scholieren

In opdracht van de provincie Zuid-Holland hebben leerlingen van het Oranje Nassau College uit Zoetermeer vier filmclips gemaakt. Hierin laten ze zien wat de provincie doet en hoe jongeren daarmee te maken krijgen. 

24 Juni 2014
Foto website

Altijd al koning(in) of minister willen zijn? Dat kan deze zomer bij ProDemos! Vanaf 5 juli start de nieuwe spannende kinderrondleiding naar de Ridderzaal en het Binnenhof

6 Juni 2014
Provinciehuis Noord-Brabant

Wat doet een provincie eigenlijk? Wie werken er? Wat is het verschil tussen de Provinciale en de Gedeputeerde Staten? En wat merken scholieren van de provinciale overheid in het dagelijks leven? Om scholieren kennis te laten maken met de provincie Noord-Brabant, kunnen ze op bezoek komen in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Voor in de les is er een speciale Onderwijskrant beschikbaar. 

28 mei 2014
Best practice gemeente Beuningen

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn er meer vrouwen in de gemeenteraad gekozen dan na de verkiezingen in 2010. 28,3% van de raadsleden is vrouw, een stijging van ruim 2% ten opzichte van 2010. In vergelijking met 1994 is de stijging zelfs 6%. Er zijn dus steeds meer vrouwen actief in de lokale politiek, blijkt uit onderzoek van ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. 

26 mei 2014
IMG_2976

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen gaan de kandidaten van verschillende partijen het debat aan om die paar laatste zwevende kiezers over de streep te trekken en duidelijk te maken hoe hun partij de toekomst van Europa ziet.   

Blog: Hoe vertellen we het de kinderen?

Nienke Schuitemaker

Het is donderdagmiddag 19 maart en terwijl mijn groep voor die middag zich buigt over mijn quizvraag, krijg ik een pushbericht van de NOS: 'Johan Houwers neemt zetel Mark Verheijen over, wordt onafhankelijk Kamerlid'.

Lees het blog van Nienke Schuitemaker, begeleider bij ProDemos Binnenhof voor scholen.

Vier Vrijheidscolleges

Logo van het Bevrijdingsfestival

Toen President Roosevelt in 1941 het volk toesprak in de jaarlijkse State of the Union, formuleerde hij vier vrijheden die nog steeds actueel zijn: vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie. 

In aanloop naar het Bevrijdingsfestival besteedt ProDemos samen met de Haagse Hogeschool in vier Haagse Vrijheidscolleges aandacht aan deze vrijheden.