Nieuws

02/04/2014 11:39 am
ippglossy08

ProDemos Binnenhof biedt scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met onze democratische rechtsstaat en de politieke wereld.

Een bezoek aan het Binnenhof wordt uiteraard niet overgeslagen. Vanaf 14 april kunnen scholen zich inschrijven voor het komende schooljaar. 

01/04/2014 10:45 am
IMG_2340

Op dinsdag 4 maart verzamelde zich aan het eind van de dag een internationaal gezelschap in de parlementszaal van ProDemos. ProDemos en het NIOD verzorgden hier samen één aflevering van de debatserie Roads to Justice. Gespreksleider was David Muntslag. Onderwerp van gesprek: ‘Erfenissen van de Internationale Gerechtshoven’.

25/03/2014 4:56 pm
Gastles en rechtbankbezoek

De rechtbank Midden-Nederland en ProDemos zijn een nauwe samenwerking gestart om zoveel mogelijk klassen te ontvangen op de rechtbank. Alle politierechterzittingen die geschikt zijn voor groepsbezoeken zijn gereserveerd voor ProDemos. De rechtbank Midden-Nederland betreft de zittingsplaatsen Utrecht, Lelystad en Almere.

25/03/2014 11:23 am
Politiek Café sprekers

Op de dag na de gemeenteraadsverkiezingen werd tijdens het Politiek Café in Den Haag volop gediscussieerd over de verkiezingsuitslag. Was de opkomst te laag? Hoe is het met de lokale politiek gesteld? Wat zijn argumenten om wel of niet te gaan stemmen? Het Politiek Café stond bol van vragen, waarop een deskundig panel van journalisten, (oud-)politici en de maker van de StemWijzer antwoord gaf.

19/03/2014 10:06 pm
Stemwijzer

De StemWijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn door 968.532 bezoekers volledig ingevuld. Daarmee is de StemWijzer ook bij deze verkiezingen de meest geraadpleegde stemhulp. Op de verkiezingsdag waren er nog bijna 300.000 mensen die de StemWijzer invulden.

18/03/2014 5:19 pm
BvV Scholierenverkiezing 02

Als het aan de scholieren ligt, is D66 de grootste partij. Op de tweede plaats volgt de VVD en daarachter de lokale partijen en de PvdA. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, die op dinsdag 18 maart om 17.00 uur werd bekendgemaakt in het stadhuis in Leiden.

17/03/2014 2:33 pm
Scholieren met Anouchka van Miltenburg

Geeft u les op een vmbo? Laat uw leerlingen dan meedoen aan de spannendste maatschappelijke stage van Nederland: een week rondlopen op dé plek waar alles gebeurt: het Binnenhof. 

 
  

 Komende stageweken:

  • 6 tot en met 10 oktober
  • 24 tot en met 28 november

Uw leerlingen mogen politici het hemd van het lijf vragen, nemen een kijkje op een nieuwsredactie en leggen intussen alles vast met een camera.

12/03/2014 3:19 pm
EU vlag

De meningsverschillen over de Europese Unie lopen hoog op. Prima, dit kan de aandacht voor de Europese verkiezingen versterken en belangrijke kwesties zichtbaar maken. Maar worden de goede vragen gesteld? Zijn de aannames correct? Vanaf maandag 24 maart gaan experts tijdens vier colleges in op de vraag waar het Europadebat over zou moeten gaan.

11/03/2014 2:59 pm
DSC_6434

Tijdens de netwerkbijeenkomst over (vrouwen)emancipatie in lokale besturen afgelopen vrijdag, werd volop aandacht geschonken aan de redenen voor het lage aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden. Hoe komt het eigenlijk dat zo weinig vrouwen zich aanmelden voor de gemeenteraad?

27/02/2014 12:30 pm
monitor BP 2013

Terwijl veel gemeenten burgerparticipatie inmiddels formeel geregeld hebben, maken inwoners hier steeds minder gebruik van. Wel kloppen inwoners vaak bij de gemeente aan met informele verzoeken om ondersteuning van activiteiten. Dat blijkt uit de Monitor Burgerparticipatie, die ProDemos vandaag publiceert.

De terugtocht van de overheid

frissen10

Maandag 17 november werd de derde lezing over de Doe-democratie gegeven bij ProDemos. Dit keer was het aan professor Paul Frissen om zijn kennis en mening te delen over het overheidsbeleid. Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de universiteit van Tilburg, decaan en bestuursvoorzitter van de NSOB (De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) en lid van de RMO(Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling). Ook is hij de auteur van onder andere het boek “De fatale staat”. Dit boek gaat over de noodzakelijke verzoening van de politiek met tragiek, wat hij ook in verband met de burgerparticipatie brengt.

Een Kindergemeenteraad in iedere provincie

Kindergemeenteraad

Madurodam en ProDemos organiseren dit jaar 12 Kindergemeenteraden, één in iedere provincie. Voor één dag zijn kinderen de baas in hun gemeente. Het door de deelnemende kinderen bedachte plan dat de meeste stemmen krijgt, wordt ook echt uitgevoerd.