Nacht van de Dictatuur

Nacht van de Dictatuur

Tijdens de Nacht staan we stil bij dictaturen in de hele wereld. Van de opkomst van een sterke leider en het omgaan met censuur tot het gebruik van muziek en beeldende kunst door een regime. Met sprekers als Frank Westerman, Leo Blokhuis, Faiza Oulahsen, Bettine Vriesekoop, Mounir Samuel en medewerkers van het International Criminal Court bekijken we de dictatuur vanuit verschillende invalshoeken en reizen we de wereld rond. 

Een greep uit de activiteiten:

  • Lezing door journalist Frank Westerman 
  • Nachtrondleidingen in Museum de Gavangenpoort door mensen die zelf in een dictatoriaal regime gevangen hebben gezeten, met o.a. Faiza Oulahsen (Greenpeace) 
  • Muziekjournalist Leo Blokhuis over dictatoriale muziek 
  • Debat met o.a. Midden-Oostendeskundige Mounir  Samuel over de transitie naar democratie
  • Workshop kranten censureren door journalist Şenay Özdemir 
  • Debat over de werkwijze en resultaten van het International Criminal Court met auteur Tjitske Lingsma en medewerkers van het ICC

 Kijk voor het volledige programma op  www.nachtvandedictatuur.nl  (vanaf ca. 6 juli)

Waarom?

De Nacht van de Dictatuur is als tegenhanger van de VN Dag voor de Democratie (15 september) in het leven geroepen om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat. De Nacht van de Dictatuur wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd.

Waar? 

De Nacht van de Dictatuur wordt dit jaar ook georganiseerd in Amsterdam en Rotterdam. 

De activiteiten in Den Haag vinden plaats op vier locaties:

Masterclass door Douwe Jan Elzinga tijdens de Zomerraad

Douwe Jan Elzinga

Op dinsdag 14 juli geeft Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, een masterclass over 'informatievoorziening en gemeenteraad'. Deze masterclass is onderdeel van de Zomerraad, een vierdaagse cursus voor raadsleden.

‘Ze zijn van onschatbare waarde’

Job Cohen MB

Job Cohen is een van de drie juryleden die de Meester Burger van Nederland kiest. Volgens hem zijn er vele kandidaten:“Steeds meer burgers nemen zelf het initiatief. Dat is een goede ontwikkeling”.